През май месец има три официални празника, на които се

...
През май месец има три официални празника, на които се
Коментари Харесай

През май месец има три официални празника

През май месец има три публични празника, на които се почива.

1 май официално се назовава Ден на труда и интернационалната работническа взаимност и е обвързван с работническите придвижвания през XIX век, зародили като опит за напън от страна на наетите за повече обществени права. Работническото придвижване се празнува точно на 1 май, тъй като на тази дата през 1886 година се организира огромна стачка в Съединени американски щати с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

Освен у нас, 1 май е формален празник и в много други страни - Германия, Австрия, Сърбия, Турция, Русия. В самите Съединени американски щати обаче Денят на труда е през септември.

В България празникът се празнува публично от 1945 година, а след измененията през 1989 година е непокътнат като празник и неработен ден.

Тази година 1 май е понеделник и най-малкото дава опция за прелестен, дълъг тридневен уикенд.

Хората с повече проекти - да вземем за пример за разходка до Гърция или екскурзия до по-далеч, могат да си пуснат отпуск в седмицата по-късно и да комбинират 1 май със идващия празник - Гергьовден.

Свети Георги Победоносец се свързва с добродетели като смелост и храброст, а и самият той е бил боец в Римската империя. Затова и 6 май - когато Българската православна черква празнува светеца, е разгласен и за Ден на храбростта и на Българската войска още през 1880 година По времето на социализма за празник на армията е първо 9 септември, а по-късно - 23 септември.

6 май е възобновен като Ден на храбростта и празник на армията през 1993 година

През 2023 година 6 май е в неработен ден - събота, което значи, че празникът ще бъде обезщетен с различен неработен ден - понеделник, 8 май.

Така или можем да се радваме на два дълги уикенда един след различен, или да си пуснем 4 дни отпуск - от вторник, 2 май, до петък, 5 май, в това число, и по този начин да се насладим на цели 10 почивни дни.

Следващата порция почивни дни е към 24 май, предава Стандарт.

Денят на светите братя Кирил и Методий се празнува у нас под някаква форма още от Възраждането, а след много исторически и идеологически обрати и разногласия сега формалното му наименование е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

24 май през 2023 година се пада в сряда и е почивен. Преди обаче да решите да го обедините с останалите дни от тази седмица - да вземем за пример от сряда, 24 май, до неделя, 28 май, имайте поради, че последният ден от миналата седмица - 19 май, както и 23 и 25 май са неучебни, само че не и почивни за работещите.

Или с други думи, това е времето, което фамилиите с деца могат да изберат за няколкодневна почивка, а не постоянно е прелестно да си на отмора в сходна компания, написа novinite.bg.

Във всички случаи месец май дава голям брой благоприятни условия за отмора - била тя за пътешестване, или за отделяне от работа и превръщане внимание на околните и самите себе си.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР