През май ЕС обеща 9 млрд. евро за т.нар. макрофинансова

...
През май ЕС обеща 9 млрд. евро за т.нар. макрофинансова
Коментари Харесай

ЕС планира 1,5 млрд. евро помощ месечно за Украйна през 2023 г.

През май Европейски Съюз даде обещание 9 милиарда евро за така наречен макрофинансова помощ за Украйна, само че от тях единствено 6 милиарда евро получиха поддръжката на страните от Европейски Съюз. До момента са изплатени единствено 1 милиарда евро. Все още се разисква по какъв начин да бъдат предоставени останалите 3 милиарда евро.

" Предоставянето на краткосрочни облекчения в границите на макрофинансовата помощ за Украйна до момента се извършваше ad hoc ", съобщи комисарят на Европейски Съюз по въпросите на бюджета Йоханес Хан.

" С оглед на продължаващата потребност от помощ може да се обмисли по-структурно решение за по-висока степен на предвидимост и аз работя интензивно с [държавите от Европейски Съюз по начин], който да ни разреши да имаме по-структурирана, предвидима и автоматизирана поддръжка най-малко за идната година ", добави Хан.

Според калкулации на Киев недостига в бюджета на страната ще бъде към 3,5 милиарда $ на месец през идната година. Съединени американски щати дадоха обещание да покриват 1,5 милиарда $ на месец, само че желаеха от съдружниците си да дават също поддръжка.

Европейска комисия разисква с финансовите министерства на Европейски Съюз по какъв начин може да бъде оказана поддръжка. Общата сума към момента се разискват, допълниха източниците. Детайлите по връзки каква част от нея ще бъдат безплатни средства или заеми също се разисква.

Предложенията могат да бъдат показани още през идната седмица или преди конференцията за възобновяване на Украйна в Берлин на 25 октомври.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР