През май българската индустрия отчита пореден рекорд - спрямо април

...
През май българската индустрия отчита пореден рекорд - спрямо април
Коментари Харесай

Българската индустрия отбеляза рекорден ръст през май

През май българската промишленост регистрира следващ връх - по отношение на април показателят на промишлено произвеждане се усилва с 1.4%, а спрямо май 2021 година растежът е 20.2%.

" Това е най-високият показател на производството, регистриран откогато има данни. За да не стават неточности прецизирам, че става въпрос за действително произвеждане, не за оборот (оборотът, несъмнено, също е извънредно висок).
Практически всички браншове регистрират напредък през май. Преработващата индустрия пораства с 21.1% на годишна основа, добивната с 18.5%, а енергетиката с 14.1% ", разяснява във Facebook икономиститът Георги Ангелов.

Той показва, че и всички подотрасли на преработващата индустрия означават напредък с едно-единствено изключение, където се регистрира нищожен спад - обработка на кожи и произвеждане на обувки. Най-висок напредък се следи в производството на електроника, питиета, облекло, транспортни средства, ремонт и инсталиране на машини и съоръжение. Бързо пораства производството на капиталови артикули, енергийни артикули, потребителски недълготрайни артикули, както и дълготрайни артикули.

През май строителството нараства с 5.8% на годишна основа, най-много поради сградното строителство. Търговията на дребно леко се забавя, само че продължава да регистрира стабилен действителен напредък на годишна основа (5%), което е удивително поради инфлацията, счита икономистът.

" Говорейки за инфлацията, цените на едро са се повишили с 0.4% през месец май по отношение на април, само че цялото покачване е при износа. Цените на едро за вътрешния пазар са на практика непроменени на месечна база ", отбелязва още Георги Ангелов.

" Всичко това е позитивно и оборва някои песимистични прогнози, само че въпросът е какъв брой дълго ще продължи? Българският бизнес към този момент има изясненост и предвидимост за цената на тока до края на годината, което му дава доста по-голяма сигурност и конкурентност, а и лимитира инфлационния напън от енергийния потрес в Европа. Това ще даде опция на бизнеса да вдигне заплатите, тъй че да не се стигне до огромен спад в потреблението ", разяснява икономистът.

Според него обаче са притеснителни възходящите опасения за криза през 2023 година в Съединени американски щати (заради внезапно повдигане на лихвите), а вероятно и в Европа (при изостряне на енергийния потрес през зимата). " Една криза в Съединени американски щати не е единствено неприятна вест, тъй като тя ще смъкна инфлацията и цените на суровините, което ще повлияе антиинфлационно в световен мащаб. Но възможен дефицит на газ в Германия през зимата може да докара до краткотрайно затваряне на производства и надлежно криза, която ще се отрази и на комерсиалните сътрудници (на някои позитивно, на други отрицателно). При безценен газ и ток надлежно и инфлацията ще продължи да е висока в Западна Европа през зимата. Тези сюжети, несъмнено, на този стадий изобщо не са сигурни, само че би трябвало да се наблюдават с нараснало внимание ", счита икономистът.

Изтончик: " Сега "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР