През май 2022 г. инфлацията в САЩ в годишно изражение

...
През май 2022 г. инфлацията в САЩ в годишно изражение
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ достига 40-годишен връх

През май 2022 година инфлацията в Съединени американски щати в годишно изражение е била 8,6%, което е най-високата стойност от декември 1981 година Това оповестява The Financial Times.

Ръстът на цените за месеца възлезе на 1%, което доста надвиши прогнозите на анализаторите, които чакаха да не надвиши 0,7%.

Основният фактор, влияещ върху общия ритъм на инфлация, са цените на силата. За годината те са поскъпнали с 50,3%, през последния месец - с 4,5%.

Цените на храните за месеца и годината нарастват надлежно с 1.2% и 10.1%.

Война в Украйна и инфлация в Съединени американски щати

Висока инфлация в Съединени американски щати се следи от началото на 2021 година Първоначално управляващите нарекоха това краткотрайно събитие, което се свързва с следствията от пандемията на ковид.

В отговор на съветската експанзия в Украйна на 8 март Белият дом забрани целия импорт на съветски нефт, газ и сила за Съединените щати. Байдън предизвести, че този ход ще има влияние върху американските консуматори.

Освен американците, поради съветската експанзия против Украйна сензитивно повишаване на живота усещат и европейците. В еврозоната цените се покачиха с 8,1% през май.

По данни на Европейската централна банка инфлацията в еврозоната е достигнала 5,8%. По-специално, заради скока в цените на бензиностанциите, има опасения, че цените на горивата ще излязат отвън надзор. В Германия да вземем за пример от 1 март цените на бензина са се нараснали с 28% за 6 дни.

В същото време икономистите означават, че до момента повишаването на храните не е било толкоз доста. Въпреки това, като се има поради, че Украйна е водещ експортьор на зърнени култури, а Русия е водещ експортьор на торове, това може да се промени.

През март 2022 година годишната инфлация в Съединените щати доближи рекордните 7,9% от 1982 година Най-голям растеж се следи в категориите: бензин, жилища и храни. Индексът на цените на бензина се увеличи с 6,6%, показателят на цените на храните се увеличи с 1%, а показателят на цените на жилищата се увеличи с 1,4%.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР