През май 2016 година финландската компания FinEst Bay Area обяви

...
През май 2016 година финландската компания FinEst Bay Area обяви
Коментари Харесай

Подводният тунел за €20 милиарда: Един от най-желаните, но и най-критикувани проекти в Европа

През май 2016 година финландската компания FinEst Bay Area разгласи един нехарактерен за дейноста ѝ и много упорит план - построяването на жп тунел сред две европейски столици. Неговата цел е да подтиква растежа в Северна Европа, посредством свързването на Талин и Хелзинки.

Тогава сдружението, зад което стои някогашният изпълнителен шеф на Rovio, основала Angry Birds - Петер Вестербайка, уточни, че реализирането на тази концепция ще коства сред 15 и 20 милиарда евро и градежът ще завърши до 2024 година.

Въпреки сигурните позитиви планът е изправен пред съществени рецензии, в това число и считания за прекомерно нереалистичен период за довеждане докрай. И въпреки всичко кои са преимуществата и минусите на тунела, който би трябвало да свързва Талин и Хелзинки?

Плюсовете

От уеб страницата Emeging Europe в собствен разбор по тематиката показват, че всеки ден 10 000 естонци пътуват до Хелзинки, с цел да стигнат своето работно място. В момента единствената опция за тях е да вземат ферибот, който изминава дистанцията сред двете столици за 2 часа. От друга страна жп линията, която може да бъде построена, ще бъде дълга 100 километра, а пътуването ще лишава 20 минути.

Проектът включва концепцията за построяването на изкуствени острови на разстояние от двата града. По-големият от тях ще се намира на 15 километра от Хелзинки, като там ще бъдат построени търговски комплекси и ще бъдат позиционирани компании. Влаковете ще пътуват по два тунела в двете направления с диаметър от 17 метра.

" Изкуствените острови ще бъдат нужни главно от механически и съображения за сигурност. Там ще се намират спешните изходи и оборудванията за вентилация ", изяснява Кустаа Валтонен от FinEst Bay.

Освен практичната позиция планът ще има забележителен позитивен стопански резултат освен върху двете страни, само че и върху целия район. Според изчисленията той ще способства за основаването на 24 000 работни места във Финландия и на още 6000 такива в Естония.

През септември тази година беше оповестено проучване, съгласно което след стартирането в употреба на тунела позитивният стопански резултат за двете европейски страни ще бъде в размер на към 300 милиона евро, като от тях към 50 милиона евро е приносът за Естония.

Естонският специалист Талоустуткимус Паси Холм показва, че по време на построяването на линията сред 2021 и 2025 година към брутния вътрешен артикул (БВП) на стопанската система ще бъдат добавени 600 милиона евро или спомагателен растеж от 2,5%. За Финландия числата са надлежно 2,4 милиарда евро или 1,1% към Брутният вътрешен продукт.

В допълнение през 2040 година при постигане на цялостен потенциал по линията ще бъдат осъществявани 52 милиона пътувания годишно. Друг предстоящ резултат е към 20 000 финландци да се реалокират в съседката си, която има доста по-малко население. Те ще могат да останат да живеят там, само че да продължат да работят в родината си.

Минусите

На първо място може да се посочат рецензиите против заложения къс интервал за построяването на тунела. През лятото на тази година естонският министър на обществената администрация Яаак Ааб съобщи, че градежът надали ще отнеме толкоз малко време. " Възможно е планирането и самите стадии на построяването да лишават повече време от упованията на FinEst Bay Area ", разяснява той.

Освен това той изрази подозрения по отношение на рентабилността на плана. " При стартирането на подобен огромен план като този въздействията върху околната среда и други опасности би трябвало да бъдат авансово оценени. Включително би трябвало да се има поради какво би се случило, в случай че той остане недовършен или пък в случай че няма обезпечено задоволително финансиране ", счита Ааб.

През септември журналистът и създател Ян-Ерик Уиик, който е специалист в ресора на жп превоза, разяснява от своя страна, че планът няма да бъде стопански преференциален. " Разгледах плана и обърнах внимание на изчисленията. Доколкото мога да схвана въобще няма да има икономическа изгода от него и е невероятно планът да бъде печеливш ", разяснява той. Уиик прави паралел с тунела под Ла Манш сред Англия и Франция и показва, че през първите 25 години от неговата употреба той не е бил печеливш.

Друг значим въпрос, който стои пред плана, е това дали той ще бъде наличен за естонците и финландците. По думите на естонският комисар Хенрик Хололей тунелът няма да направи пътуването за тях по-евтино, а в противен случай. Преди време стана ясно, че билетите за единично пътешестване по линията ще костват 50 евро, а годишната карта - близо 2500 евро.

Не на последно място критиците на плана показват рисковете, свързани с финансирането му и по-конкретно присъединяване на китайски капитал. Значителна част от средствата ще бъдат обезпечени от държавни сдружения от азиатската страна. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР