През март тази година в корпоративния регистър на Турция се

...
През март тази година в корпоративния регистър на Турция се
Коментари Харесай

Санкции: Към Русия не са прекъсвали доставките на технологично оборудване и чипове

През март тази година в корпоративния указател на Турция се появява нова компания. Azu International Ltd Sti се разказва като търговец на едро на ИТ артикули и седмица по-късно стартира да доставя американски компютърни елементи за Русия, разкрива Ройтерс.

При още един контакт малко преди обявата Агваз съобщи, че Smart Impex " съблюдава всички ограничавания за експорт и забрани за производителите " и " не е заобикаляла западните наказания против Русия ". Той съобщи, че не може да отговори на въпроси за Azu International. Турските корпоративни регистри демонстрират, че на 30 ноември той е продал своя 50% дял в истанбулската компания на съоснователя си Хума Гюмюл Улукан. Тя не е била открита за коментар.
 Англия удари със наказания ирански предприемачи и съветски военни
Англия удари със наказания ирански предприемачи и съветски военни

Техеран и Москва отхвърлиха обвиняванията на Запада, че Русия употребява ирански дронове, с цел да нападна цели в Украйна

Azu International е образец за това по какъв начин каналите за доставки към Русия остават отворени макар западните ограничавания за експорт и възбраните за производителите. През седемте месеца до 31 октомври в Русия са постъпили компютърни и други електронни съставни елементи на стойност минимум 2,6 милиарда $, демонстрират съветските митнически регистри. Най-малко 777 млн. $ от тези артикули са създадени от западни компании, чиито чипове са открити в съветски оръжейни системи: американските Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и немската Infineon AG.

Съвместното следствие на Ройтерс и Кралския институт на обединените служби (RUSI), основан в Лондон мозъчен концерн в региона на защитата, за пръв път дава подробна информация за световната верига за доставки, която продължава да доставя Русия със западни компютърни съставни елементи и друга електроника. Разследването на тази търговия разпознава плеяда от неразбираеми вносители и експортьори, като Azu International, и откри, че доставките на полупроводници и други технологии не престават да идват в Русия от Хонконг, Турция и други търговски центрове.

Един съветски вносител, ООО Фортап, със седалище в Санкт Петербург, е основан от съветски предприемач през април и от този момент е внесъл електроника на стойност минимум 138 млн. $, в това число компютърни елементи от Съединени американски щати , съгласно съветските митнически регистри. Те демонстрират, че един от най-големите снабдители на Fortap е турска компания Bion Group Ltd. Sti, някогашен търговец на текстил, който неотдавна разшири активността си в региона на търговията на едро с електроника. Главният управител на Bion отхвърли коментар.
 Европейски Съюз наложи наказания на Иран поради изтезанията и дроновете
Европейски Съюз наложи наказания на Иран поради изтезанията и дроновете

Повече от 20 физически и юридически лица бяха глобени

Друг съветски вносител, OOO Titan-Micro, е записал адрес, който съставлява къща в гора в северния завършек на Москва. Според митническите регистри то също е внасяло западни компютърни съставни елементи след нашествието.

Според прегледа на фирмените документи някои от доставчиците - в това число компании в Хонконг и Турция - имат връзки с съветски жители .

Митническите документи - които Ройтерс закупи от трима търговски снабдители - не дефинират точния тип на полупроводниците и другите електронни артикули, нито демонстрират какво се случва с съставените елементи, откакто те дойдат в Русия. През август Ройтерс заяви, че всеобщо създавани от западни компании чипове, които в доста случаи не подлежат на ограничавания за експорт , са се появили в ракети и оръжейни системи, които съветската войска е разположила в Украйна.

Сред компаниите, които доставят западни технологии в Русия, е записана в Хонконг компания, наречена Pixel Devices Ltd. Журналист на Ройтерс, посетил офиса на Pixel Devices в бизнес кула в Хонконг, открива дребна стая с картонени кутии, подредени до тавана, и никакви чиновници. Според съветските митнически регистри от 1 април до момента компанията е доставила в Русия електроника на стойност най-малко 210 млн. $ , в това число артикули на Intel и AMD на стойност най-малко 50 млн. $ до 31 октомври.
 Европейски Съюз не съумя да реализира единодушие по деветия пакет от наказания против Русия Обновена
Европейски Съюз не съумя да реализира единодушие по деветия пакет от наказания против Русия

Борел предвижда сложни полемики, пречката е Унгария

Фирмените регистри демонстрират, че Pixel Devices е записана през 2017 година от хонконгска компания, наречена Bigfish Investments Ltd, следена от Кирил Носов, гражданин на Хонконг с съветски паспорт. Носов съобщи пред Ройтерс в имейл, че е оказал помощ за основаването на компанията, само че не работи за нея и не е в положение да разяснява активността ѝ.

Настоящият притежател на Pixel Devices е сингапурско сдружение Asia Global Neolink Pte Ltd, което на собствен ред е благосъстоятелност на сейшелско сдружение White Wings Ltd, съгласно фирмените регистри в Хонконг и Сингапур. Единственият шеф на Pixel Devices сега е Пере Рура Кано, испанец, който също по този начин е вписан като шеф на Asia Global Neolink и управлява авиационен клуб в Каталуния. Потърсен по телефона в Испания, Рура Кано удостовери, че Pixel Devices е доставяла полупроводници и други артикули за Русия.

" Започвам с тези хора и не съм сигурен какви артикули се движат ", сподели той. " Не мога да ви осведомявам повече, това е наша частна активност ".

Уебсайтът на Pixel Devices, www.pixel-devices.com, в началото е бил регистриран през 2017 година във компания за уеб услуги в Санкт Петербург, съгласно компанията за интернет разузнаване DomainTools. На уеб страницата се показва, че подразделението на Pixel Devices " Компоненти и монтажни възли " обслужва предприятия в разнородни браншове, в това число военния и галактическия. В отговор на въпроси на Ройтерс Pixel Devices съобщи, че не продава артикули на военния бранш и не разрешава на клиентите си да препродават на компании от отбранителния бранш . Тя съобщи, че част от информацията на уеб страницата е " много остаряла ".
 Австралия наложи наказания на Русия и Иран
Австралия наложи наказания на Русия и Иран

Мерки за прекъсване на съветската експанзия

Pixel Devices съобщи, че доставя ИТ съоръжение за Русия от няколко години и " е допустимо " да е доставила артикули на Intel и AMD тази година " като част от дълготрайни контракти ". Тя съобщи, че придобива продуктите си от производители или техни дистрибутори и не доставя съставни елементи, " които нарушават каквито и да било наложителни политики, наложени на компанията от нейните сътрудници, снабдители или дистрибутори ". Intel и AMD обявиха пред Ройтерс, че Pixel Devices не е оторизиран дистрибутор на техните артикули .

Pixel Devices съобщи, че не може да удостовери точността на откритите от Ройтерс стойности на износа на електроника на компанията за Русия; тя не даде свои лични данни. Тя също по този начин означи, че рестриктивните мерки за експорт не са универсални и не съществува цялостна възбрана за експорт на ИТ съоръжение за Русия. Дружеството съобщи, че не продава на организации, следени от лица, на които са наложени наказания.

Pixel Devices съобщи също, че не е изненадващо, че неотдавна никой не е бил в офиса на Pixel Devices, защото множеството чиновници работят отдалечено или в складови интервенции.

Руските митнически регистри демонстрират, че главният клиент на Pixel Devices в Русия е компания в Санкт Петербург, наречена OOO KompLiga. На нейния уеб страница се показва, че компанията може да доставя необятна гама от ИТ артикули и елементи. Според митническите данни от 1 април насам KompLiga е внесла електроника на стойност минимум 181 млн. $ , съвсем напълно от Pixel Devices.

Не всяка съветска компания е склонна да разисква по какъв начин да се оправи с рестриктивните мерки за експорт. Базираната в Москва логистична компания OOO Novelco поучава съветските предприятия по какъв начин да продължат да внасят задгранични артикули.

През септември Novelco провежда семинар в Москва за своите клиенти на тематика " по какъв начин да се намерят различни способи за доставка на артикули " в Русия. В 45-минутна презентация, озаглавена " Външнотърговски тактики и тактики за компенсиране на глобите ", основният изпълнителен шеф на Novelco, Григорий Григориев, прикани фирмите да се запасят с артикули и да разработят диверсифицирани пулове от снабдители от повече от една страна.
 Съединени американски щати постановат нови наказания на Русия и Китай
Съединени американски щати постановат нови наказания на Русия и Китай

За противозаконен лов на риба и потребление на ирански дронове във войната в Украйна

Един от изпълнителните шефове на Novelco предложи съвет за клиенти, изкушени да употребяват китайската територия Макао като точка за доставка до Русия: " Не предлагаме да се изпращат товари през това летище, макар атрактивните цени, защото има голямо време за очакване, отменяне на полети. "

За решение на проблемите с транспорта той и други ръководители на Novelco предлагат в канала на компанията в YouTube да се употребяват поуките, извлечени по време на пандемията, като да вземем за пример да се транспортират артикули през трети страни, а не непосредствено от доставчика.

В изявленията за съветски медии и в поредност от изявления в LinkedIn Григориев разказва неотдавнашните търговски ограничавания за Русия като равносилни на издигането на " желязна завеса " към страната му.

В един от постовете в LinkedIn Григориев съобщи, че Novelco е основала филиал в Истанбул и е доставяла артикули за Русия от Турция, която не ползва всички търговски ограничавания на Съединени американски щати и Европейски Съюз за Русия. След като стоките дойдат в Турция, " пратките се обработват за реекспорт и товарът може да последва в Русия посредством въздушен, морски, авто и железопътен превоз ", споделя Григориев в поста.

През март Григориев записва в Истанбул сдружение, наречено Smart Trading Ltd Sti, демонстрират турските корпоративни регистри. Оттогава насам компанията е изпратила артикули, създадени от американски производители на полупроводници, на стойност минимум 660 000 $, съгласно съветските митнически регистри.

Някои други съветски компании считат, че не е рационално да се разисква обществено по какъв начин да се оправят с комерсиалните ограничавания.

Много скорошни доставки на западни компютърни елементи за Русия са пристигнали от Китай и други страни, които не са се включили към Съединени американски щати и Европейски Съюз в ограничението на износа за Русия.

Но има и някои изключения, откри Ройтерс. Митническите регистри демонстрират доставки на Analog Devices и други американски съставни елементи непосредствено от Европейски Съюз.

Elmec Trade Oü, търговец на едро на електронни съставни елементи, основан в естонската столица Талин, е изпратил артикули на стойност минимум 17 млн. $ в Русия сред 1 април и 31 октомври съгласно съветските митнически регистри. Сред тях са чипове, създадени от Analog Devices и други американски производители, сочат документите.

Генералният управител на Elmec Trade, Александър Фоменко, съобщи пред Ройтерс, че компанията му купува продуктите си по публични канали, съблюдава всички законови условия и се преценява с всички наказания и експортни ограничавания.

Правителството на Съединени американски щати наложи експортни ограничавания на десетки компании, с цел да се опита да спре потока от чувствителни високотехнологични съставни елементи към Русия. Но изследването на Ройтерс и RUSI откри, че наподобява има деен лист от заместващи играчи, които са подготвени да заменят тези структури.

Да вземем за образец AO GK Radiant, основан в Москва дистрибутор на компютърни чипове и други електронни елементи, който през юни отпразнува тридесетата си годишнина. На своя уеб страница тя декларира, че задачата ѝ е да дава на съветските клиенти " най-хубавите решения от международни производители ".

Всъщност съветските митнически регистри демонстрират, че в продължение на години компанията е внасяла чипове със западен дизайн на стойност милиони долари.
 Европейски Съюз вкарва 9-ти пакет от наказания против Русия Обновена
Европейски Съюз вкарва 9-ти пакет от наказания против Русия

Урсула фон дер Лайен: Русия продължава да носи гибел и опустошаване на Украйна

Руските митнически регистри демонстрират, че Titan-Micro стартира да внася Analog Devices и други електронни съставни елементи през ноември 2021 година, девет месеца след основаването си. Оттогава Titan-Micro е внесла елементи на стойност минимум 12,7 млн. $, в това число на стойност 9,9 млн. $ от април 2022 година насам . Тя е употребила някои от същите снабдители като GK Radiant, в това число Sinno Electronics Co Ltd - китайска компания, която през юни беше сложена под експортни ограничавания от Министерството на търговията на Съединени американски щати поради хипотетично даване на поддръжка на съветския защитителен бранш. Sinno Electronics не отговори на настояването за коментар.

Според съветските митнически регистри бизнесът е бил многолюден. Съединените щати и Европейски Съюз неотдавна ограничиха продажбите на чувствителни технологии на Русия поради нашествието ѝ в Украйна на 24 февруари, а доста западни софтуерни компании преустановиха всевъзможни покупко-продажби с Москва.

Основаната от турския предприемач Гьоктюрк Агваз компания " Azu International " се намесва, с цел да запълни дефицита на доставки. През идващите седем месеца компанията изнася за Русия съставни елементи на стойност минимум 20 млн. $, в това число чипове, създадени от американски производители, съгласно съветските митнически документи.

Бързо разрастващият се бизнес на Azu International не е почнал от единствено себе си, демонстрират отчетите на Ройтерс: Агваз ръководи компания за търговия на едро с ИТ артикули в Германия, наречена Smart Impex GmbH. Преди нашествието съветските митнически регистри демонстрират, че немската компания е доставяла американски и други артикули на клиент от Москва, който неотдавна е внасял артикули от Azu International.

Потърсен в офиса си покрай Кьолн през октомври, Агваз съобщи пред Ройтерс, че Smart Impex е спрял износа си за Русия, с цел да съблюдава комерсиалните ограничавания на Европейски Съюз, само че продава на Турция - страна отвън Европейски Съюз, която не ползва множеството от глобите на Запада против Москва. " Не можем да изнасяме за Русия , не можем да продаваме в Русия и по тази причина продаваме единствено в Турция ", сподели той. Запитан за продажбите на Azu International в Русия, той отговори: " Това е наша бизнес загадка ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР