През лятото зам.-председателя на ЕК, отговарящ за еврото Владис Домбровскис

...
През лятото зам.-председателя на ЕК, отговарящ за еврото Владис Домбровскис
Коментари Харесай

ЕК: Българската икономика е стабилна

През лятото зам.-председателя на Европейска комисия, отговарящ за еврото Владис Домбровскис съобщи, че Брюксел прави оценка желанието на България да влезе в еврозоната, само че би трябвало да види същинско доближаване на стопанските системи и превъзмогване на структурните несъответствия.

© Nicola Longobardi [European Union] Още по тематиката
Две интернационалните рейтингови организации покачиха оценката си за България

Standard & Poor`s върна инвестиционнoто равнище на рейтинга на страната
2 дек 2017
Новата борба на ЕЦБ с неприятните заеми

Франкфурт желае да накара огромните банки в еврозоната да покриват 100% новите си проблематични заеми от 2018 година
9 окт 2017
Владислав Горанов: До края на годината би трябвало да знаем имаме ли поддръжка за еврозоната

Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда министърът на финансите
30 юни 2017
Пътят към еврото минава през кабинета на немския финансов министър

Премиерът Бойко Борисов, дружно с група министри и член на Българска народна банка, е на среща с Волфганг Шойбле
23 юни 2017
Ще се отвори ли вратата на еврото

Правителството стартира акция за приемане на страната ни в чакалнята на еврозоната, само че единствено политическо лобиране надали ще е задоволително
9 юни 2017 Българската стопанска система е постоянна. Не би трябвало да е мъчно България да влезе в чакалнята на еврозоната. Това излиза наяве от думите на зам.-председателя на Европейска комисия, който дава отговор за еврото и социлания разговор Валдис Домбровскис, представен от Българска национална телевизия в понеделник.

През последните няколко месеца Европейска комисия не стопира да дава сигнали, че и " слабите " страни имат късмет да се причислят към клуба на еврото. През ноември, след среща с премиера Бойко Борисов и неговия кабинет, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също съобщи, че " България е подготвена за еврото " и че може да разчита на неговата поддръжка.

Проблемите пред България

През юни Домбровскис съобщи, че България получава поддръжка за напъните си по пътя към еврото, само че към момента има пространство за усъвършенстване. Тогава той означи, че Брюксел би трябвало да види същинско доближаване на стопанските системи и превъзмогване на структурните несъответствия, като да вземем за пример високото равнище необслужвани заеми, което понижава, само че прекомерно постепенно.
Сега той съобщи, че " икономическите и фискалните индикатори на България са постоянни ". През идната година Европейска комисия чака стопанската система ни да порасне с 3.8%, а бюджетът да е уравновесен на начислена база.
Попитан по кое време България може да се причисли към еврозоната Домбровскис съобщи, че на този стадий не може да се приказва за съответна дата. " Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или така наречен чакалня на еврозоната. Като се има поради, че българският лев е привързан с еврото, това не би трябвало да е доста мъчно ", добави зам-председателят на Европейска комисия.

Решаващите фактори

Все отново би трябвало да се има поради, че решителен фактор кой да бъде поканен в ERM 2 (т. нар. чакалня на еврозоната) е на страните членки и Европейската централна банка (ЕЦБ).
Иначе чисто официално България сега дава отговор и на четирите от така наречен маастрихтски критерии за участие в еврозоната - бюджетен недостиг под 3%, дълг под 60% от Брутният вътрешен продукт, ниски инфлация и дълготрайни лихвени проценти.

Помощ за запалянковците

Тази седмица Валдис Домбровскис ще показа пакет от ограничения за промени в еврозоната, измежду които е очакван и нов инструмент, който да оказва помощ на страни членки като България, които имат предпочитание да вкарат еврото. Идеята му е да оказва техническа помощ. В някои случаи може да има и финансово подкрепяне, само че парите не са преди всичко, акцентира Домбровскис. Активната поддръжка от страна на Брюксел е нова тактичност, която ЕK стартира да ползва преди няколко месеца. Дотогава говоренето по тематиката беше главно от страна на искащите страни, без самодейни дейности от страна на Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР