През лятото на 2018 г. разказахме накратко за най-древните пластове

...
През лятото на 2018 г. разказахме накратко за най-древните пластове
Коментари Харесай

Хвърлиха нова светлина върху загадъчната Варненска цивилизация

През лятото на 2018 година разказахме в резюме за най-древните пластове от предишното на нашите земи. Палеолитните загадки от " Козарника “ и други български пещери, достиженията на " неолитната гражданска война “ имат своето продължение през каменно-медната ера. Този значим стадий от развиването на човечеството е именуван енеолит или халколит, а хронологическите му маркери са в интервала 5000–4000 година прочие Хр. Нека проследим най-малко върховите постижения на " каменно-медна България “, която, както ще се убедим сами, е и " златна “, а и " солна “. През това далечно хилядолетие в пространството сред Карпатите, Черно и Егейско море се образува нещо ново, което някои откриватели дефинират като " етнокултурната област на тракийския енеолит “. Иначе казано, основава се " народ “, колкото и неразбираеми и относителни да са параметрите на неговото създаване.

У нас са регистрирани стотици селищни могили, като за първи път в дотогавашната история се обрисуват контурите на относително гъста мрежа от селища. Далечните ни предшественици откриват рудодобива и металургията, усъвършенстват земеделските си умения и сечива, скотовъдството и занаятите. Стопанското развиване следва трендовете от времето на неолита, само че пренесената от Близкия и Средния Изток металургия е определяща за тогавашния механически напредък. Започва създаването на медни рудници – край Стара Загора, в Родопите и на други места. Наличието на профилирани производства и занаяти, развиването на комерсиалните връзки разчупват нормалната за неолитното общество необщителност и " самодостатъчност ". Ако се изразим малко по-фриволно, оформя се и " праисторическата инфраструктура “ от пътища. Въпреки рядката населеност на тогавашния свят, селищата са многолюдни, разграничени са на самобитни квартали със съответните улици, огромни жилища, постоянно на два етажа. Примерите са доста, като някои от тях са изключително впечатляващи: Юнаците, Пазарджишко, Поляница и Овчарово, Търговищко, Слатино, Дупнишко, Хотница, Великотърновско, и така нататък Селищата на хората от халколита нерядко са оградени с дървена, глинена, а както е при Солницата в Провадия, с каменна стена. В по-ранния интервал защитните стени са за отбрана от дивите животни, само че с течение на времето и от неканени " посетители “ от самия човешки жанр. В развиването на духовната просвета, най-много на религиозните култове, се появяват нови трендове, стилове, комплицирана символика от знаци. Древните ни предшественици основават забележителни материални и духовни полезности, които се открояват на фона на общото развиване на праисторическите култури в Европа.

За каменно-медната ера по нашите земи може да се приказва доста, само че несъмнено най-впечатляващото и най-известното удостоверение за високото ниво на локалното общество е Варненският халколитен некропол (около 4600-4200 година прочие Хр.), който се намира на северния бряг на Варненското езеро. Анекдотичната " история “ на неговото откриване, осъществено инцидентно при изкопни работи, е известна. Когато археологът Иван Иванов от Варненския музей вижда находките (техен изобретател е младият багерист Райчо Николов), не има вяра на очите си! Обработено злато на 7 хиляди години до тогава не е известно на науката, да не приказваме за изумителни артефакти и тяхното смайващо изобилие… С право Варненският некропол се счита за една от най-големите археологически сензации през XX век – на неговата територия са проучени са към 300 гроба, в които са открити над 6 кг златни предмети. Общият им брой е над три хиляди, само че самото им систематизиране демонстрира една непозната до тогава обществена картина. Богатите находки на предмети от злато и мед, изключително тези в гроба на владетеля и висш сановник, свидетелстват за социална организация, граничеща, даже може би тъждествена с страната! Изключително впечатляващи са инсигниите на властта (два скиптъра), зооморфните фигури и амулети, най-много на бик или по-скоро тур (свещено животно), глинените погребални маски със златни приложения, изобилието от медни инструменти… Днес те могат да бъдат прегледани в прелестната експозиция на Археологическия музей във Варна. Невероятното богатство непринудено бе наречено " най-старото обработено злато в света ". По-малко знае се обаче, че на територията на Варна и околните й покрайнини са открити още два некропола, близки по време до известния на всички, в единия от които е открито злато, по-старо от " най-старото “…

" Цивилизацията Варна " изрично изпреварва другите праисторически култури навътре в европейския континент, като е по-ранна даже и от фамозните цивилизации в Месопотамия и Египет! Богатите погребения в центъра на некропола и по-скромните край тях, символичните гробове и откритите погребални блага илюстрират обществена структурата, при която елитът е групиран към своя държател. Свидетелство за високата просвета на обществото или " протодържавата “, чието средище е днешна Варна, са и изследванията на Големия остров в езерото при Дуранкулак (най-големият праисторически некропол в света, в който са изследвани 1200 гроба), където е разкрита и най-старата каменна архитектура в Европа. Каква е територията на " протодържавата “ с център Варна можем единствено да гадаем. Възможно е " каменно-медното царство “ да е имало забележителен обсег от двете страни на Стара планина и на запад. Злато, близко по време до варненското, е намерено при село Хотница, Ловеч, Стара Загора и на други места. Хотнишкото богатство, най-малко избавената му от иманярите част, е изложено в експозицията на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Интересни наблюдения върху него направи известният наш праисторик доцент Стефан Чохаджиев.

Нова светлина върху генезиса и развиването на Варненската цивилизация хвърлиха изследванията на чл.кор. проф. Васил Николов, едно от водещите имена в европейската праисторическа просвета. Става дума за солодобивния център при Провадия, трансформирал се в укрепен град и " трезор “ на стоката, която в онази ера е по-ценна от златото. Солта, по този начин нужна за опитомените животни и самия човек, е извличана от солни извори и превръщана в солни " кюлчета “ посредством специфична технология. Солният " Клондайк “ е създаден от преселници от Тракия, пристигнали в региона на Провадия още през късния неолит. Създадената и развивана в продължение на епохи " фабрика “ за сол слага основата на доходна търговия с близки и далечни земи. Именно посредством нея, както акцентира чл.кор. Васил Николов, локалният хайлайф и власт натрупва ресурси от злато – признакът на " цивилизацията Варна “.

В том I на издадената през 2012 година под моя редакция нова поредност «Бележити българи» доктор Атанас Орачев предложи смела догадка, която демонстрира вероятната връзка на тракийската просвета с Варненската цивилизация. Става дума за именития тракийски цар Долонк, чието място съгласно доктор Орачев е подценено: " Античните писмени откъслеци, които са преработили, в някои случаи храмови митове, в други – тракийски фолклорни претекстове, разрешават таман в духа на античното мислене, богатият гроб № 43 от Варненския некропол да се свърже с първия прочут ни европейски цар Долонк… “ Дали е по този начин – ще отсъдят експертите, само че паметта на " земята Траке “ не може да не предизвика жаждата за знание.

Раждащата се в нашите земи цивилизация става жертва на събития, чието реконструиране е сложна задача. Преди години откривателите допускаха, че в края на каменно-медната ера земите на юг от Дунав са подложени на опустошителни нашествия от северни номади. Местните поданици не са в положение да окажат сериозна опозиция, десетки селища са опожарени и унищожени, а най-силен е ударът в земите на днешна Североизточна България. Според новите проучвания обаче главната причина за настъпилата стопанска и социална злополука не са някакви външни нападения, а измененията в климата, изразени в дълготрайно засушаване. Създаденото стопанство се разрушава, земеделците са принудени да се трансфорат в скотовъдци, селищата западат… Нещо повече, естествените неблагополучия водят до същински «праисторически» войни. Ако се замислим, тези войни биха могли да бъдат избрани и като «граждански», най-малко в тази ситуация с Варненската цивилизация или «протодържава». Солният център в Провадия е трансфорат в укрепен град, който нееднократно е нападнат от нападатели. Потвърждават го многочислените находки от върхове на стрели и копия, само че и скелетите на починалите – следите от получените смъртоносни рани са удостоверение за кървавите борби, довели до залеза на загадъчната Варненска цивилизация.



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [13] Новини от през вчерашния ден [30] « Февруари 2019 година » пон вто сря чтв пет съб нед123456789101112131415161718192021222324 Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР