През лятото на 2018 г. и 2019 г. Централна Европа

...
През лятото на 2018 г. и 2019 г. Централна Европа
Коментари Харесай

Independent: Европа е изправена пред катастрофа заради намаляващите запаси от подземни води

През лятото на 2018 година и 2019 година Централна Европа изпита сериозен дефицит на вода и равнищата остават ниски от този момент, написа Independent. Тежката суша в района унищожава естествените местообитания на животните, вреди на селското стопанство и води до сериозен дефицит на сила, споделят учените.

Лятото на 2022 година ясно показва резултатите от продължителна тежка суша в Европа.

Учените предизвестяват, че Европа е изправена пред злополука заради намаляващите ресурси от подземни води.

Според изследването тежката суша унищожава естествените местообитания на животните, вреди на селското стопанство и води до сериозен дефицит на сила.

Пресъхналите речни корита и последователното изгубване на водните обекти оказват негативно влияние както върху природата, по този начин и върху хората: доста типове водни животни са изгубили естественото си местообитание, а сухата почва основава доста проблеми за селското стопанство.

Освен това сушата докара до енергиен дефицит: заради неналичието на вода за изстудяване френските атомни електроцентрали се борят да генерират задоволително електричество. Недостатъчните количества вода също основават проблеми за работата на водноелектрическите централи.

За да следи международните подземни водни запаси, екип от учени в продължение на няколко години употребява гравитационни данни от два спътника, които обикалят към Земята в полярна орбита на височина малко под 490 км.

Те дават информация за общата маса на водата, от която по-късно се изваждат индикаторите за промени в реките и езерата, както и влажността на почвата, снега и леда. В резултат на това остава единствено маса от подземни води.

Разстоянието сред спътниците от към 200 километра беше сериозно за плана и то беше непрекъснато и деликатно измервано. Този откъм гърба не можеше да настигне този начело и по тази причина получиха прякора " Том и Джери ". Ако летяха над планина, тогава скоростта на спътника начело беше по-бърза заради увеличената маса под него. След като прелетя над планината, той още веднъж забави малко, а спътникът зад него се форсира незабавно щом доближи планината. Веднага откакто и двата спътника минаха върха, скоростите им още веднъж се изравниха.

Промените в дистанцията над огромни размери вода са главният метод за установяване на гравитационното поле на Земята, което се мери до най-близкия микрометър. За съпоставяне, дебелината на косъм е 50 микрометра.

Сателитите летят със скорост 30 000 км/ч. и обиколете Земята 15 пъти дневно. За един месец те могат да покрият цялото земно кълбо, което прави допустимо приемането на гравитационна карта на планетата на месечна база.

Авторът на плана, професор Торстен Майер-Гур от Техническия университет в Грац, Австрия, сподели: " Обработката и изчислителните старания тук са много огромни. "

" Ние измерваме дистанцията на всеки пет секунди и по този метод вършим към половин милион измервания на месец. Въз основа на тези данни по-късно дефинираме картите на гравитационното поле ", добави той.

Гравитационните карти обаче не могат да покажат точното количество вода подземен, защото спътниците не вършат разлика сред морета, езера и подземни води.

За да се изчислят самостоятелните размери за всяко водно тяло, трябваше да се притегли помощта на други сътрудници в плана G3P на Европейски Съюз.

След като спътниците Том и Джери предоставиха данни за общата маса на водата, индикаторите за измененията в реките и езерата, както и влажността на почвата, снега и леда, бяха извадени от тях, като по този метод беше оставена единствено масата на подземните води.

Резултатът от това съдействие демонстрира, че обстановката със запасите от подземни води е станала доста рискова.

" Никога не съм си представял, че тук, в Европа, водата ще се трансформира в проблем, изключително за Германия и Австрия ", сподели проф. Торстен Майер-Гюр. " Ситуацията с подземните води е сериозна, време е да помислим за това. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР