През лятото на 1999-а росонерите“ платиха колосалните за онова време

...
През лятото на 1999-а росонерите“ платиха колосалните за онова време
Коментари Харесай

Спортни хроники: „Берлускони спаси баща ми. Руски агент ми каза тайната за Абрамович и Челси“

През лятото на 1999-а „ росонерите “ заплатиха колосалните за това време 24 милиона евро на Динамо Киев, с цел да го привлекат, и нито за миг по-късно никой на „ Сан Сиро “ не е съжалявал за това.

В началото в Милан се подиграват на Шевченко поради нетрадиционните подготвителни способи, на които е привикнал, и поради неразбирането му на италианската просвета.

На 5 ноември 1997 година играчите на Милан се събират въз основата в Миланело, с цел да гледат дуела от Шампионската лига сред Барселона и Динамо Киев. „ Искахме да забележим младока, за който се говореше, че ще ни стане съотборник рано или късно – споделя Паоло Малдини. – Искахме да забележим Андрий Шевченко.

„ Гол. Гол. Гол. И той вкара хеттрик още през първото полувреме. На „ Камп Ноу “! Той оскверни храма на футбола. Някой изключи тв приемника. Всичко ни беше ясно. “

Андрий подписа прелиминарен контракт в средата на сезон 1998/99. Шева мечтаеше да завоюва Шампионската лига с Динамо, само че киевчани бяха спрени на полуфиналите от Байерн Мюнхен. Ето и думите, с които Лобановски го изпраща към Италия: „ Вече си подготвен. Но ще би трябвало да приказвам с треньора им и с този, който дава отговор за физическата подготовка. Свикнал си на тежки тренировки и би трябвало да продължаваш с тях и в Милан. Иначе ще има доста отрицателни последици за тялото ти. “

Паоло си спомня още, че на Шевченко въобще не му е било елементарно първоначално в Милан: „ Беше привикнал на тотално друга просвета. Например – като се наядеше, беше привикнал да става от масата. Обяснихме му, че в италианските тимове никой не става, до момента в който всички не са се нахранили. Но той беше привикнал да бъде независим. Често му се подигравахме поради това. “

„ Шева се оплакваше по време на тренировките. Заниманията ни продължаваха към час и 20 минути, само че той беше привикнал да тренира по три часа – написа още Малдини особено за книгата. – И непрекъснато мрънкаше, че тези 80 минути не му били задоволителни да покаже най-хубавото от себе си.

Трябваше му време да осъзнае, че не е нужно тренировката да се трансформира в изтезание и че би трябвало да разпределя силите си отмерено, само че за по-дълъг интервал от време. Тогава и методът му на мислене се промени. Останалото е история, изпълнена с победи и популярност. “

Езикът е бил различен огромен проблем за украинеца първоначално. Постепенно обаче Шева се оправя и с него, с помощта на странна тактика.

„ Стратегията ми работеше – написа някогашният нападател. – Започнах да дублирам като папагал думи, чиито значение не разбирах. Едва по-късно започнах да се срещам с езика. Но най-важното бе, че успявах малко по малко. “

В съблекалнята Шевченко се сприятелява с Деметрио Албертини, Алесандро Костакурта и Масимо Амброзини. Намира общ език и със Силвио Берлускони. Преди началото на сезона притежателят на Милан споделя, че би било ужасно, в случай че Шевченко успее да вкара 10 гола в Серия „ А “. Украинецът надвишава всички упования и нанизва 24 в дебютната си акция, с които става и топ изпълнител в Калчото. Но Милан приключва на третото място.

През 2001-ва Реал желае да купи Шевченко, само че украинецът отхвърля

През 2000/01 Милан финишира шести, само че Шевченко още веднъж вкара 24 гола и още девет в Шампионската лига. Това го трансформира в цел на Реал Мадрид, само че нападателят не бе впечатлен.

– Не желаеме да те продаваме. Милан не продава футболисти. Но би трябвало да те попитам: „ Искаш ли да останеш? “ – пита го Берлускони.

– Президенте, офертата от Реал е доста примамлива – дава отговор му Шева. – Това е един от най-престижните клубове в света. Но не желая да си вървя. Искам да остана, тъй като усещам, че времето ми в Милан към момента не е изтекло.

– Браво, Андрий.

– Искам да печеля Шампионската лига с Милан. Милан е моят дом.

– Брависимо, Андрий. Думите ти са като музика за ушите ми.

– Моят Реал е Милан.

– Благодаря ти, Андрий. Ще поговоря с Галиани за изискванията по новия ти контракт. Лека вечер.

Преди тази среща Шевченко и Галиани не съумяват да реализират съглашение за заплатата на украинеца. Офертата на Милан не е задоволително добра съгласно нападателя. Но към края на лятото Галиани декларира: „ Всичко е готово. Президентът ти изясни, че не продаваме играчи. А аз ще прибавя, че и вършим всичко допустимо, с цел да се усещат те добре. Ще получиш заплатата, която искаш. “ (Според La Repubblica „ удовлетворяващата “ оферта е била в размер на 4 милиона евро на сезон).

Берлускони избавя бащата на Шевченко – транспортира го с хеликоптер за сърдечна трансплантация и му подарява още 15 години живот

През лятото на 1999-а Берлускони предлага на Шевченко да заживее в една от вилите му в Сардиния. Там украинецът се среща с дъщерята на градинаря, а той му изяснява по какъв начин Берлускони ѝ е оказал помощ. Лекарите ѝ разкрили израстък, а Берлускони я свързал с най-хубавите експерти и платил лекуването ѝ.

Скоро бащата на Андрий се нуждаел от помощ. на 17 август 2001-ва претърпява трансплантанция на сърце.

Николай Шевченко е превозен до Милано по повеля на Берлускони, където е следят от най-хубавите лекари. Но в началото плануваната интервенция не дава мечтаните резултати. Тогава остава единствено един вид – трансплантация.

Берлускони ангажира един от най-хубавите сърдечни хирурзи в Италия – Марио Вигано, за трансплантацията. Всичко минава по учебник.

„ Вигано и сътрудниците му са магьосници – написа Андрий. – Ако аз сгреша на терена, публиката ме освирква. Но в случай че лекарите позволен неточност, умират хора. “

Благодарение на трансплантацията, Николай Шевченко живее още 15 години. Умира през март 2016-а.

Шевченко желал да напусне Милан през 2002/03. След травмата титулярното му място изстина

През август 2002-ра Андрий трябваше да се подложи на интервенция на коляното. Докато се възстановяваше от контузията, Филипо Индзаги зае мястото му в нахлуване. Формацията вид коледно дърво на Карло Анчелоти – 4-3-2-1, работеше съвършено. Пипо бележеше постоянно. Шевченко се бе възстановил, само че оставаше запаса.

„ Омръзна ми да виждам – споделя Андрий. – Тогава отидох при Анчелоти. Казах му, че не съм удовлетворен и че желая да играя. „ Ще бъда почтен – отговори Карло. – Сега играем по тази скица и побеждаваме, по тази причина няма трансформирам нищо. Пипо вкарва постоянно. Изчакай си шанса. “

След този диалог Шевченко отива при Галиани със същото обръщение – желае да напусне. Моли и сътрудника си – Оскар Дамиани, да му откри нов тим. Но през ноември, в мач против Реал Мадрид в Шампионската лига, Анчелоти дава отмора на Индзаги. Украинецът стартира като титуляр и бележи. Милан печели с 1:0. „ И внезапно всички проблеми изчезнаха. 4-3-2-1 се трансформира в 4-3-1-2. Коледата пристигна и за мен “, спомня си Шева.

На 28 май 2003-та Милан победи Ювентус след осъществяване на дузпи и завоюва Шампионската лига. Анчелоти е желал от Шевченко да бие втората дузпа, само че украинецът самичък се предложил за последната. „ Исках да вкарам победния гол “, написа той.

Шевченко занесе купата в Украйна. Лобановски бе умрял година по-рано, а Андрий искаше да занесе трофея пред статуята му пред стадиона на Динамо. „ Тази победа е и негова “, споделя Шева.

Шевченко се среща с Роман Абрамович през лятото на 2003 година, три години преди да премине в Челси. Твърди, че повода за прехвърлянето му не са парите

„ С Кристен разпускахме в ресторанта на хотел „ Четири сезона “ в Милано, когато към нас се приближи мъж, който говореше на съветски. Каза ни, че е сътрудник, и попита дали знам за Челси. Помоли ме да потегли с него, тъй като някой желал да се срещне с мен “, написа Шевченко в книгата.

Андрий мигновено е покорен от Абрамович – той е вежлив и може да приказва на всевъзможни тематики. „ Говорихме си за всичко, освен за футбол “, споделя някогашният нападател. Роман го поздрави за спечелването на Шампионската лига, двамата разменят телефонни номера. Шевченко стартира да следи мачовете на Челси, като и продължава да поддържа връзка с Абрамович.

Година по-късно Шевченко получава поздравления от Роман за сватбата си. Към това получава и оферта: „ Искам да играеш за Челси. Започвам договаряния с Милан. Поканихме Жозе Моуриньо. Какво мислиш? “

Андрий дава отговор, че ще се съобрази с решението на Милан: „ Ако изискат да остана, ще остана. Ако одобряват офертата, ще дойда в Лондон. “

Абрамович приема Галиани на яхта край Портофино. Водното страшилище е голямо – „ Il Pelorus “ е дълга 115 метра и има площадка за хеликоптер. Именно по подобен метод „ се качва “ на борда Галиани. Около яхтата плуват водолази. „ Защо са те тук? – учудва се Галиани, само че отговорът на Абрамович е още по-учудващ: „ В случай, че водачът сбърка при приземяването. “

Собственикът на Челси предлага 50 милиона евро. Галиани звъни на Берлускони, който взима незабавно решение: „ Дори не обсъждай нищо повече. “

През декември 2004-та пророчеството на Браида се сбъдва – Шевченко печели „ Златната топка “. През май 2005 година Андрий още веднъж можеше да се трансформира в воин за Милан във финала на Шампионската лига в Истанбул, само че тогава Йержи Дудек „ открадна “ именития статут за себе си, спасявайки последната дузпа.

През септември към този момент 29-годишният украинец усеща, че може би е време за нещо друго.

През май 2006-а Шевченко звъни на Абрамович: „ Роман, мисля дали да не дойда в Челси. Още ли ме искаш? “ Руският милиардер не бе изгубил и грам от интереса си.

– Андрий, сигурен ли си, че този трансфер в Челси е нещото, което в действителност искаш? – пита го Берлускони.

– Мислих доста – дава отговор украинецът. – Бих желал да опитам нещо ново.

– Ако е по този начин, не мога и не желая да те спирам. Но знай, че всички желаят да останеш. Милан е твоят дом.

След последния мач за сезона, който Шевченко изгледа от трибуните поради травма, Галиани го кани в офиса си. Поставя пред него нов петгодишен контракт. Със същата заплата, която в Челси му оферират. Но Андрий към този момент е взел решението си.

„ Не отидох в Челси поради парите – написа Шевченко. – Дадох всичко, което можах на Милан. Решението бе мое, не на фамилията ми. Това бе нужната крачка напред в кариерата ми; тогава просто желаех да трансформира нещо. “

Шевченко отхвърли да се подложи на интервенция на коляното преди Мондиал 2006. Игра на върха на опциите си по време на шампионата и нямаше време да се възвърне изцяло за задаващия се клубен сезон. Половин година се мъчеше да влезе в предходната си форма, само че напролет на 2007-а му получи херния. Според самия него болките са били толкоз съществени, че не е могъл освен да бяга, само че и ходенето му е било мъчно.

Операцията носи кратковременно облекчение, тъй като скоро развива нова херния. Шева се притеснява, че това е краят на кариерата му.

Продължава да играе, само че през лятото на 2008 година е заставен да се оперира. През август моли Абрамович да му разреши да се върне в Милан. „ Феновете на Челси в никакъв случай не видяха същинския Шевченко “, са думите, с които украинецът се разделя с Лондон. Но в Милано също не станаха очевидци на завръщането на „ същинския Шевченко “.

През 2008/09 украинецът съумя да се разпише единствено на два пъти в Серия „ А “, до момента в който играеше като предан чартърен в Милан. Имаше големи проблеми с гърба, които в обособени обстановки даже не му позволяваха да кара.

Завръщането му на „ Сан Сиро “ се оказа неуспех и Шева трябваше да се завърне в Милан. Сбогува се Анчелоти единствено с цел да му каже още веднъж „ Здравей “ на „ Стамфорд Бридж “, където италианецът реши да продължи кариерата си. В края на лятото обаче двамата още веднъж трябваше да се разделят. Шевченко реши да се прибере в Киев.

Там Андрий откри експерт, който му оказа помощ с проблемите в гърба. Игра за Динамо още три сезона, в които означи 23 гола в украинското състезание и два в Европа. Разписа се на два пъти на Евро 2012. Динамо предложи да удължи договора му, Андрий получи предложения от Китай и Съединени американски щати, само че бе решил, че 35 е добра възраст да се откаже.

„ След Евро 2012 се разхождах по плажа със брачната половинка си – написа още в книгата си Андрий. – Бяхме в Антигуа, пред нас беше морето, аз бях спокоен и в естетика със себе си. Спряхме и я хванах за ръката. Кристен, мисля, че е време да спра да играя. Трябва да продължа напред. Към какво да се стремя в този момент, когато към този момент имам всичко? Затова считам, че в този момент е съвършеният миг да кажа „ стоп “.

Затворих очите си и я целунах. След това двамата се усмихнахме. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР