През лятото децата прекарват много време на открито и са

...
През лятото децата прекарват много време на открито и са
Коментари Харесай

Трябва ли детето да носи слънчеви очила

През лятото децата прекарват доста време навън и са изложени на директна слънчева светлина. UV-лъчите могат да навредят освен на нежната кожа на лицето, само че и на очите.
За разлика от очите на възрастните, детските не могат дейно да филтрират нездравословното ултравиолетово излъчване.

„ При децата кожата на клепачите и тази към очите е по-деликатна, пропусклива и уязвима, в сравнение с при възрастните “, обяснява офталмологът д-р Нитика Арора от клиниката Майо (САЩ). 
В същото време уврежданията на очите, породени от слънчевата ултравиолетова светлина, се натрупват с течение на времето и скапват очите. Те оказват въздействие на зрението по-късно в живота, когато се явява катаракта, която води до слепота, недъгавост на макулата и един противен тип перде - птеригиум (ненормално повишаване на конюнктивата над роговицата).
Освен това несъразмерното ултравиолетово излъчване може да аргументи фотокератит – рисково слънчево изгаряне на роговицата на окото.
Слънчевите очила сполучливо защищават както кожата към очите, по този начин и самото око от увреждане.
Ето за какво е належащо децата постоянно да носят слънчеви очила, когато излизат на открито. Нещо повече, даже в облачни дни  ултравиолетовите лъчи могат да навредят на очите, тъй като слънцето, което се крие зад облаците, е не по-малко мощно и нездравословно.

Как да изберем слънчеви очила

1. Обърнете внимание на равнището на UV отбрана. Изберете очила, които обезпечават 99-100 % отбрана против двата типа UV излъчване – UVA и UVB. Потърсете рамки с огромни кръгли стъкла, които покриват огромна повърхност към очите.
Ако детето има неприятно зрение и носи очила с диоптър, можете да изберете фотохромни лещи, които автоматизирано потъмняват на слънчева светлина и блокират 100% от UV лъчите.

2. Уверете се, че очилата са здрави и надеждни, защото те ще се носят от детето, което е много интензивно. За предпочитане е рамката да е направена от поликарбонат, а лещите да са направени от материал, който е резистентен на надраскване. Рамката би трябвало да се огъва добре (но не и да се счупи).

3. Ако детето се занимава със спорт навън, може да се нуждае от очила с жълти или зелени лещи, които усилват контраста.

4. Децата са по-склонни да носят слънчеви очила, в случай че им позволите сами да си изберат модела. Дайте им тази опция – дано избират сред няколко чифта, които авансово сте одобрили.

5. За да не се изгубят и счупят, родителите би трябвало да станат „ пазители “ на очилата - да ги скрият на несъмнено място, незабавно щом към този момент не са нужни.

6. Ако детето изрично отхвърля да носи слънчевите очила, пробвайте да разберете каква е повода - може би просто не са му комфортни.

7. Дайте персонален образец. Винаги носете слънчеви очила на улицата, тъй че това да се трансформира в всекидневен табиет и за детето ви. В слънчеви дни е добре паралелно с очилата, да носите с шапка с козирка, която хвърля сянка върху лицето, както и да нанасяте слънцезащитен крем на кожата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР