През летния сезон българи се опитват да пренасят огромни количества

...
През летния сезон българи се опитват да пренасят огромни количества
Коментари Харесай

Колко цигари и алкохол можем да си носим в Гърция

През летния сезон българи се пробват да придвижват големи количества алкохол и тютюневи произведения в прилежаща Гърция.

Отвъд границата обаче превишаването на оторизации предел от акцизни артикули за персонална консумация може да докара до арест и даже конфискуване на автомобила.

Същите възможни прагове не са по никакъв начин дребни, напомни репортаж на NOVA.

Внимавайте! В Гърция глобяват за касови бележки

Как да приготвим багажа си мъдро през лятната отмора

"Минималните количества акцизни артикули, които могат да се придвижват от една страна-членка на Европейски Съюз в друга, без те да подлежат на облагане, са избрани в европейска инструкция ", изясни Георги Александров, началникът на Минитница "Югозападна ", от която е част и най-натовареният граничен пункт с Гърция - Кулата.

На базата на европейските правила, пренесени в българските нормативни актове, през сухопътната ни граница с южната ни съседка всеки човек може да придвижи до 800 броя цигари (4 стека), 400 броя пурети, 200 пури или 1 кг насипен тютюн.

При алкохола допустимите количества са 10 литра концентрат, 90 литра вино или 110 литра бира. На човек. Пълните митнически условия при преместване на акцизни артикули към Гърция можете да видите тук.

"Количествата изобщо не са дребни. Законодателят е планувал човек, който тръгне на отмора, да може умерено да я прекара”, съобщи Александров.

Той описа за вчерашен случай, при който водач се опитал да придвижи над 1600 бутилки алкохол с български бандерол.

"Призовавам жителите да не вършат такива опити, макар че в Гърция алкохола фактически е по-скъп ", сподели още шефът на югозападната митница.

Вчера трима българи са били арестувани при опит за вкарване в Гърция на акцизни артикули над допустимите количества. Впоследствие сънародниците ни са били освободени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР