През летните месеци все повече туристи проявяват интерес към тракийските

...
През летните месеци все повече туристи проявяват интерес към тракийските
Коментари Харесай

Село в Кърджалийско привлича все повече туристи

През летните месеци от ден на ден туристи демонстрират интерес към тракийските светилища в чернооченско, описват локалните поданици.

Една от тях се намира в местността „ Асар кая “ край село Женда, Кърджалийско. Историческият комплекс е ситуиран на към 1,6 километра метра южно от чернооченските села Женда и Соколите.

Вече повече от 5 000 години мястото е считано за свещено. На самия връх стои висока скална тераса, построена от струпани камъни. Именно там се намират остатъци от цитадела и тракийско светилище.



Укреплението е било естествено предпазено с отвесни скали, а в най-уязвимата му част (югозападната) е била построена каменна стена с дебелина от 1,5 м, част от която е непокътната и до през днешния ден. От останалите три страни на върха се спускат изцяло отвесни и непристъпни скали. По тях се виждат трапецовидни паметни ниши, изсечени от античните траки преди хиляди години. Вътре се виждат издълбани в скалите олтари, кръгове с диаметър 3,5 м. и други забавни уреди, доста от които са скрити подземен.



На стотина метра под върха „ Асар кая “ се намира скален феномен - огромна скала с формата на голяма гъба, върху която също има голям брой тракийски ниши с друга ориентация. Гъбата е с височина 8 метра и е наречена от локалните поданици „ Биюк кая “. Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми, наподобяващи хора, животни и птици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР