През летните жеги проблемите с охлаждането на двигателя възникват много

...
През летните жеги проблемите с охлаждането на двигателя възникват много
Коментари Харесай

Кои са причините за изчезването на охлаждащата течност в колата без видим теч?

През летните жеги проблемите с охлаждането на мотора пораждат доста по-често, в сравнение с през зимата. Загубата на охлаждаща течност е една от най-честите неизправности, които предизвикват прегряване.

В по-голямата част от случаите течът на охлаждаща течност може да се види образно. Локва под колата ще ви подскаже къде да търсите проблемното място в охладителната система. Но от време на време има обстановки, когато течността изчезва, а мястото на теча не се вижда. Нека да разберем какво да вършим в тези случаи.

Тече в салона

Ако казусът е в радиатора на печката или тръбите, водещи до него, тогава охлаждащата течност ще потече в купето на автомобила. Обикновено това е съпроводено от мощно замъгляване на предното стъкло и присъща миризма в купето. Подложките под краката на водача или пасажера до него също се намокрят.

В множеството коли, с цел да промените радиатора на пещта, би трябвало да премахнете таблото. Това е много трудоемка интервенция, която не е евтина. Ако възникне такава тягост, би трябвало да сте подготвени да оставите колата в сервиз най-малко за един или даже няколко дни.

Навлиза в изпускателната тръба

Ако има сериозен проблем с мотора, то охлаждащата течност може да навлезе в горивната камера. Това нормално е съпроводено от гъста бяла пара от изпускателната тръба. В ранните стадии това може да се появи единствено в случай че моторът се загрее добре.

Ако уплътнението е пробито или главата е напукана, тогава моторът изисква главен ремонт. Това е много скъпа интервенция, която изисква няколко дни, седмици или даже месеци ремонт, като се има поради времето за доставка на аварийни елементи.

Изпарява се

Загубите на охлаждаща течност в дребни количества, от няколкостотин грама до половин литър годишно, са естествени. С течение на времето тя се изпарява и излиза през защитния клапан (обикновено се намира на капачката на разширителния съд).

Добавянето на охлаждаща течност в дребни количества е естествен развой. По време на плановата поддръжка майсторите постоянно ревизират равнището и прибавят течност, в случай че е належащо.

Попада в двигателното масло

Попадането на охлаждаща течност в маслото на мотора може да бъде обвързвано както с пробита глава на цилиндъра, по този начин и с неизправен топлообменник. Ако възникне такава тягост, равнището на маслото в мотора се покачва,  под капачката на маслото се образува емулсия.

При някои автомобили неизправност или нехерметичност в помпата за охлаждаща течност на мотора може да докара до нахлуване на охлаждаща течност в двигателното масло.

Освен това доста модерни коли имат маслен топлообменник за автоматизирана трансмисия. В случай на нередовност охлаждащата течност може да влезе в автоматизираната трансмисия. В този случай проблемите пораждат съвсем незабавно при работата на " автоматика ". Да, и равнището на маслото в него се усилва.

Ако пробитото уплътнение на главата на цилиндъра води до сериозен ремонт на мотора, тогава обстановката с топлообменниците е по-проста - в случай че неизправността се открие в точния момент и охлаждащата течност не е успяла да навреди на мотора или автоматизираната трансмисия, всичко може да се поправи чрез замяна на топлообменника и работните течности.

Заключение

Ако охлаждащата течност изчезне незнайно къде, би трябвало да откриете повода за това събитие допустимо най-скоро. Намирането и отстраняването на повода за казуса може да ви спести доста пари и време, съобщи " Ауто Блиц ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР