През живота си хората преминават през различни житейски уроци –

...
През живота си хората преминават през различни житейски уроци –
Коментари Харесай

Никой не избира в кого да се влюби

През живота си хората минават през разнообразни житейски уроци – учим се на взаимоотношения от нашите родители, другари, минали и сегашни интимни връзки.

От тези взаимоотношения хората получават визия какво желаят или не желаят да получат от връзката със своя сътрудник в живота. Понякога даже не си даваме сметка за уроците, които сме научили.

А замисляме ли се какъв брой доста упования основава у нас обществената ни среда? Ако приятелите ни имат съумели, заможни и привлекателни половинки и ние евентуално ще желаеме да имаме такава половинка. Но в миналото запитваме ли се до какъв брой това дава отговор на Нас, на НАШИТЕ потребности, стремежи и страсти? Дали сходен човек ще ни прави щастливи?

Много постоянно повода да отхвърлим някого звучи по този начин: „ Не ми подхожда физически “ (учтивият вид на „ Намирам го за неприветлив, няма химия, дори е грозноват “), „ Няма сексапил “, „ Не ми харесва какво работи “ и доста други аргументи, които на пръв взор звучат рационално, а в действителност са лишени от съществено наличие.

Някъде в нашето схващане се е загнездил урок или следствие от отрицателно прекарване, което ни кара да търсим редица неоснователни, само че годни (според нас) аргументи, заради които не даваме късмет на огромна част от хората, които срещаме.

И няма значение, че индивидът се интересува от нас и наподобява сериозен, благонадежден и умен…  Така постоянно отхвърляме доста хора, тъй като не дават отговор на външно привнесени модели, които ни възпират.

Така можем да търсим до безспир принца на белия кон. А можем и да срещнем подобен, само че дали той ще е подобаващият за нас човек, с който можем да градим връзка? Много елементарно е да се влюбиш в човек, който наподобява добре, има положително финансово състояние и дава отговор на условията на обществената ни среда.

И това е отлично – ще сме добре признати, ще имаме самочувствие на справили се – нали сме оплели в мрежите си принца. Но за разлика от края на класическата приказва, когато влюбените живеят дълго и щастливо, в нашата приказка може да намерят място насилието, изневярата, чорапите в хладилника, неналичието на споделени страсти и благополучие. Какво ли би споделила

Пепеляшка, в случай че принцът отиде да пие до късно с другари? Или Снежанка, в случай че нейният принц се окаже коцкар и избавя всяка дама, която се е задавила с парче ябълка, а по-късно има огромно предпочитание да се ожени за нея или най-малко да изконсумира първата брачна нощ.

И да не забравяме, че постоянно се влюбваме не в индивида, който стои против нас, а в индивида, който се оглежда в очите му . Т.е. – влюбваме се в личното си отражение, което виждаме в очите на другия.

Ако се срещаме единствено от седмица с някого, няма по какъв начин да познаваме индивида, който стои против нас, само че пък ще се любуваме на това какъв брой красиви, сполучливи и умни сме съгласно него и това ще е задоволително, с цел да пърхат пеперуди в стомаха ни.

Но в случай че сме стигнали степен на осъзнатост и зряла възраст и се възприемаме в своята целокупност като персони, в случай че имаме реалистична преценка за себе си, макар обичайното си блестящо отражение в очите на колегата, ще успеем да се вгледаме в другия. И няма да търсим единствено личната си хубост в неговите очи и да чуваме своята хубост в думите му. А ще се влюбим в индивида. В другия човек. В Него!

И постоянно имаме избор! Имаме доста избор – дали да слушаме приятелите си, роднините си и да продължаваме да „ угаждаме “ на техните условия, въпреки от дълго време да сме пораснали. Имаме избор дали да вършим осъзнати избори или да се влюбваме до полуда, да скачаме от връзка във връзка, без да можем да си разбираем за какво не ни се получава.

Имаме избор да търсим принца или да търсим индивида, който ще ни оказва помощ да се развиваме в едно зряло партньорство.  Имаме избор дали да избиваме комплекси и да търсим обезщетения на личните си дефицити във връзката си или просто да се вгледаме и да забележим кой стои против нас и вероятно да се влюбим.

Винаги имаме избор!

ТИ избираш.

Автор: Любомира Денева, мачмейкър в Club R

iwoman.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР