През изтеклия период на места в южните райони (Хасково, Пазарджик,

...
През изтеклия период на места в южните райони (Хасково, Пазарджик,
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Посрещаме октомври с летни темп...

През изтеклия интервал тук-там в южните региони (Хасково, Пазарджик, Чирпан, Карнобат, Пловдив, Сандански, Сливен, Бургас) паднаха превалявания със стопанско значение сред 15-20 l/m2 и осигуриха нужната влага за покълване на засятата в агротехнически период зимната рапица. 

Във фаза покълване повреди по рапицата нанасят рапичната стъблена бълха (възрастни индивиди) и рапичната листна оса (лъжегъсеници), което изисква поникналите посеви да се обследват за съществуване на тези вредители и при бройка над прага на икономическа вредност (ПИВ за рапичната стъблена бълха - 2 бр. бръмбари на кв.м; ПИВ за рапичната оса 2-3 броя лъжегъсеници на кв.м) да се извърши навреме отнасяне.

През идващия седемдневен интервал се предвижда усъвършенстване на агрометеорологичните условия. Температурите леко ще се покачват, а Пловдив ще посрещне октомври с летните 27 градуса. Сравнително високи за сезона ще са и утринните равнища на живака: 14-15 градуса.

Очаква се през този интервал късните хибриди царевица да завършват развиването си и да встъпят в цялостна зрялост. При късните сортове овошки и лозя процесите на зреене ще протичат при температури към климатичните правила, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

През интервала основни превалявания не се чакат и изискванията ще разрешават дотъкмяване на жътвата на късните пролетни култури, осъществяване на предсеитбени почвообработки на площите, планувани за сеитба с пшеница и ечемик, и внасяне на минерални торове. През интервала стартира да тече агротехническият период за сеитбата на зимни житни култури във високите полета и Предбалкана. До края на септември изискванията ще разрешат превъзмогване на закъсненията при сеитбата на зимна рапица. Периодът е подобаващ за есенно засяване на спанак и основаване на нови ягодови насаждения. 

В началото на интервала на изолирани места в котловинните полета не се изключва вероятността за формиране на слани, което изисква навреме прибиране на продукцията, подлежаща на осланяване. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР