През изминаващата 2017 г. инфлацията измъкна от джоба на българите

...
През изминаващата 2017 г. инфлацията измъкна от джоба на българите
Коментари Харесай

Инфлацията измъкна от джоба ни с 2,4% повече средства през тази година


През изминаващата 2017 година инфлацията измъкна от джоба на българите с 2,4% повече пари. Отива си година, която е е една от дребното от международната финансова рецесия насам, в които в България има насъбрана годишна инфлация - през ноември 2017 година насъбраната от началото на годината инфлация е 2,4%, а по отношение на предишния ноември е 3%, осведоми в. " 24 часа ".

Почти няма артикули и услуги, които да не са наранени. В множеството случаи това не се дължи на енергийните цени, а по-скоро на промени в интернационалната обстановка, които обаче са се отразили по друг метод на цените - при множеството има скок, само че и много са поевтинели.

Построяването на пречиствателни станции в доста обитаеми места е една от аргументите за повдигането на цените на ВиК услугите през 2017 година

Като цяло през ноември 2017 година храните са 3,6% по-скъпи спрямо ноември на предходната 2016 година Оттам и цените в заведенията за хранене са поскъпнали с 2,4% на годишна база.

В обособените групи храни с максимален скок на годишна база са месото и месните артикули - с 4,3%, животинските и растителни масла и мазнини - с 4,5%, зеленчуците - с 8,5%, и кафето, чаят и какаото - с 6%. С по-малко годишно повишаване са захарта и сладките произведения - 3,2%, и плодовете - с 2,6%.

При млечните артикули 2017 година ще се запомни с осезаемото повишаване на цените на съвсем всичко, създадено от мляко - сирене, кашкавал, извара, сметана.

Но най-много маслото. Консумацията на този артикул, подценяван години наред на трапезата на българина поради по-евтиния маргарин, от години насам стабилно се усилва.

Но тъкмо през 2017 година неговата цена се повиши съвсем взривно. Ако през януари 2017 година пакетче масло от 125 грама е коствало 1,42 лева, то сега същото пакетче коства 2,43 лева или повишаването е 71 на 100.

Причината е дефицитът на мляко в Европейски Съюз, което подвигна цената му, а българските млекопреработватели от години внасят половината от нужната им суровина от Европейски Съюз във тип на сурово, съсредоточено или изсъхнало мляко.

Цените на яйцата през 2017 година също хвръкнаха в небесата, само че при тях аргументите са напълно други. В началото на ноември едно приблизително огромно яйце, размер L, струваше сред 45 и 50 стотинки броя в магазините, до момента в който няколко месеца по-рано беше 17 стотинки на едро и най-много 30 стотинки в магазините. Това е 5-годишен връх в цената.

Според всички производители на яйца главната причина за повишаването е нервността с фипронила и разкритите огнища от птичи грип, които доведоха до унищожаването на над 100 хиляди птици. За страдание, в птицевъдството възпроизводството е доста бързо и яйцата като негов артикул подлежат на доста внезапни и бързи промени в цените.

При повишаването на месото и месните произведения факторите са както интернационалните, по този начин и вътрешни.

Пилешкото, което е най-консумираното месо от българина, нарастна през 2017 година с 2,4%. Това се дължи съвсем напълно на неблагополучията при птицевъдите, които доведоха и до повишаването на яйцата. Българският пазар разчита съвсем напълно на родно пилешко месо.

Свинското е второто по консумация месо след пилешкото и тук разликата в цените е малко по-голяма: от 3,50-3,60 лева.за кг кланично тегло при започване на годината сега то е достигнало 3,70 лева И това е, макар че съвсем две трети от свинското в България се внася най-вече от Европейски Съюз. Причината за повишаването в общността е на първо място в това, че тази година Китай отвори необятно пазарите си за импорт на свинско, а оттова и международните цени на този артикул леко се повишиха.

Почти в същия диапазон се движи и повишаването на месните произведения. Но въпреки всичко те участват с огромна тежест в потребителската кошница, от която Национален статистически институт пресмята показателя на инфлацията и даже при лека смяна това дава отражение върху показателя.

И въпреки всичко съгласно последната ранглиста Meat Price Index месните артикули в България са едни от най-евтините по отношение на заплащането измежду страните-членки на Европейски Съюз.

Основните автомобилни горива през 2017 година съвсем не нарастнаха Най-масовият бензин - А95 да вземем за пример през януари струваше приблизително 2,05 лева за литър, дизелът - 2,04, а пропан-бутанът - 0,94 лева за кг. През декември междинните им цени са надлежно 2,08 лева, 2,09 лева и 1,06 лева, което прави повишаване в границите на 1,4% и 2,4% при бензина и дизела и 12% при пропан-бутана.

Въпреки че тези поскъпвания са незадоволителни, с цел да се преразглеждат цените на транспортните услуги, през 2017 година те са се вдигнали приблизително с 1,4% в цялата страна. Това се дължи най-много на градския превоз и обяснението би трябвало да търсим на първо място в обновяването на парка от градски и междуградски рейсове. На доста места общините се принудиха да вдигнат цената на билета поради потребността от 15-процентно съфинансиране на новите возила, закупени с европейски пари.

При битовите горива за отопление има напълно леки придвижвания в цените - от 0,9% при въглищата до 2 на 100 при нафтата. Очевидно този ход нагоре ще продължи и следващата година даже в по-голям размер, като се има поради новата политика на прекъсване на достъпа до пазара на замърсяващите въздуха горива.

Според данните на статистиката през 2017 година съвсем няма повишаване на техниката за дома - бяла, черна или друга. В доста категории има даже поевтиняване, обвързвано с излизането на все по-нови и усъвършенствани модели.

Здравните услуги са поскъпнали едвам с 0,1% (данните са до ноември), а денталните са останали на нивото от предната година.

Никакви драми нямаше през 2017 година с цените на тока за семействата. Увеличението им беше алегорично. При ЧЕЗ повишаването беше 2%, при ЕВН - 1,7%, а при “Енерго-Про” - 0,41%. Цената, която приблизително е към 150 лева за мвтч, ще се задържи до 1 юли.

Шок през годината обаче имаше с цените на газа, парното и водата.

Годината стартира с нарастване на цената на газа с 4,6%. През април обаче повишаването беше шоково - с 29,64%, което докара до нарастване на цените на парното и топлата вода сред 18 и 30% за другите топлофикации.

След удара през април цените на газа се успокоиха. През третото тримесечие нарастването беше с 1,91 на 100, а от 1 октомври имаше и понижение със 7,29%.

От 1 януари цената на газа ще бъде увеличена с 2,83%, което значи, че цените на парното няма да бъдат пипани най-малко до април.

2017-а обаче може да се назова годината на началото на повишаване на водата. Тръгна се от приемането на бизнесплановете на водните сдружения, в които са планувани вложения в мрежата. Започна се през февруари, когато цената на ВиК услугите в София нарастнаха с 18,68%. След това в 13 области нарастването беше от 8,43 до 73,09%. Големият % се получи за тези обитаеми места, в които водата се доставяше по гравитачен път, а се вкараха и единни цени за цялата област.

Докато клиентите привикваха с новите цени, КЕВР излезе с второ решение за повишаване от 1 януари 2018 година - отново за тези 13 области и София. Увеличението е сред 2,2 и 20%. Поскъпване на водата ще има до 2021 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР