През изминалия уикенд (19-21 май 2023 г.) в околностите на

...
През изминалия уикенд (19-21 май 2023 г.) в околностите на
Коментари Харесай

Екипажът на АСК Пловдив с успешен финал в легендарното рали „Полша“

През миналия уикенд (19-21 май 2023 г.) в покрайнините на живописния полски курортен град Мико- лайки се организира 79-тото издание на рали „ Полша “, по-известно в автомобилните среди произнесено на полски език – Rajd Polski. Състезанието бе трети кръг от влиятелния Европейски рали шампионат, както и част от полския народен календар, като в него стартираха 81 екипажа от 22 страни, а тандемът на АСК Пловдив Георги Гераджиев/Георги Гаджев бе единственият представител от България.

Коментарът на водача Георги Гераджиев, който записа 90-тия старт в своята кариера, бе следният: „ Рали „ Полша “ e едно от най-престижните надпревари, на които вземам участие след Световния рали шампионат през 2003-2004 година. То се характеризира с рисковите си бързи и тесни макадамови трасета, които всяка година изпитват опциите на водачи от целия свят. Тази година единствено в нашата категория RC4 имаше 26 автомобила! Жестоката истина за това съревнование е, че до момента в който не участваш за пръв път, няма по какъв начин да знаеш какъв брой мъчно е в действителност. Нужен е много опит и то на трасета като полските, с цел да имаш опция за положително показване. Затова и нашият проект беше да отидем с концепцията да финишираме всички стадии и да натрупаме оптимален опит. Но даже и това не се оказа елементарно!

„ За страдание, нелепа злополука с нашия сервизен бус на път за надпреварата ни забави и изтощи в допълнение. Специални благодарности към Владислав Ангелов и Збигниев Стец, без чиято помощ нямаше по какъв начин да участваме в надпреварата поради този случай!

„ Преди старта на рали „ Полша “ отидохме на предварителен тест след единствено 2 часа сън, само че с помощта на него успяхме да създадем настройки на колата, с които да стартираме. Опознаването на специфичните стадии бе единствено в един ден и това в допълнение ни затрудни, а тъй като програмата на ралито бе доста сбита, нямахме време да разгледаме видео материалите от стадиите, с цел да нанесем корекции.

„ Състезанието стартира петък вечерта със суперспециалния стадий „ Миколайки Арена 1 “, където записахме 15-то място в класа ни и 51-во в генералното класиране. В съботния ден започнахме със смесени стадии на макадам и асфалт. Не може да се опише какъв брой бързо и рисково е надпреварата, само че припомня на рали „ Хърватия “ в макадамов вид. Постепенно вдигнахме темпото и по време на вторите минавания следобяд започнахме да влизаме с добър темп. Нямах грешки в записките, само че последователно осъзнах, че за тук е необходим различен тип разказване. Всъщност, в случай че се проследят мненията на водачи, участващи за пръв път на рали „ Полша “, незабавно прави усещане, че всеки се оплаква от записките си.

„ Това характерно съревнование ни „ ухапа “ при политане от трасето за седмия стадий, който бе с дължина от 17.35 км. Ударихме бала със сено, която мощно изкриви челен десен калник и малко по късно в стадия гумата остана блокирана и изпуснахме завой. Трябваше да рестартираме мотора още веднъж и да маневрираме, с цел да продължим. Изгубихме към 30-40 секунди поради този случай, само че най-важното е, че след стадия дружно с навигатора Георги Гаджев успяхме да оправим провалите и да продължим в надпреварата.

„ Механиците Владимир Бахчеванов, Стефан Итов, Марчин Сведо и Борис Бодуров бяха непрекъснато заети в сервиза и с помощта на съвършената им работа бяхме подготвени за последния ден на ралито, като се движихме на 21-во място в класа и 48-мо в генералното класиране.

„ Неделните специфични стадии бяха микс от нови и към този момент употребени през годините трасета, като този ден се оказа доста по-труден – дълбоки коловози, изненадващи скокове и хлъзгави сектори ни мъчиха през целия ден. На вторите минавания по трасетата коловозите станаха по-дълбоки и даже имаше риск да затънем на няколко места!

„ Благодарение на опита ни през годините успяхме да финишираме наред на 19-то място в нашата категория и 45-то място в генералното класиране от 63 финиширали автомобила. Колата ни Форд Фиеста Rally4 бе готова съвършено и нямахме никакви механически проблеми. Цели 18 участника не стигнаха до финала на рали „ Полша 2023 “ като 13 от тях отпаднаха поради произшествия. Благодаря на моя навигатор, на екипа механици, на спонсорите и всички, които стискаха палци за нас на рали „ Полша 2023 “. През идната година ще се върнем по-подготвени и устремени за триумф! “

Това от своя страна сподели навигаторът Георги Гаджев: „ Рали „ Полша “ се оказа извънредно забавно предизвикателство за нас! През цялото време имаше непрестанна динамичност – бързи и разнородни трасета, коловози, скокове и всевъзможни други изненади. Имахме настройката, че се впускаме в непознато за нас като специфичност рали, в което високата скорост по бързите и тесни макадамови трасета, с които е известно рали „ Полша “, не разрешава никакви неточности. Почти всички произшествия, които сполетяха някои от екипажите, бяха с много съществени вреди поради бързия темперамент на надпреварата.

„ От друга страна задната стартова позиция и това, че нашият автомобил е с един двигателен мост още повече затрудняваше задачата ни, изключително при вторите минавания по специфичните стадии, тъй като поради многото участници трасетата се изравяха от ден на ден и повече с всеки идващ автомобил. За първи път виждам толкоз брутално дълбоки коловози! Не желая да си представям какво щеше да се случи, в случай че предварителната прогноза за превалявания се бе оправдала...

„ Направи ми усещане високото равнище на организацията, брилянтната пътна книга, която е ориентирът на всеки екипаж за вярното прекосяване през маршрута и извънредно сбитата стратегия за опознаване на специфичните стадии.

„ Състезанието е много обемно откъм преходи, а опознаване в границите на един ден си е същинско физическо и ментално предизвикателство за екипажите, изключително за тези, които са за първи път, като нас. Всякакво отклоняване от графика водеше до проблем с описването или с полицията, която дебнеше на всички места с радари за скорост. В това отношение ние извадихме шанс, тъй като с изключение на перипетиите със сервизния бус, които имахме преди началото на ралито, незабавно след края на опознаването пък получихме щета в подготвителния автомобил. Все отново направихме положителни мемоари и моето субективно възприятие, директно преди да стартираме, бе, че можем да им се доверим.

„ Пилотът ми разказа в детайли това, което се случи, като мисля, че се справихме по допустимо най-добрия метод! Чувствах се спокоен и убеден с него и нямам самообладание да се върнем още веднъж в Полша. Разбира се, в случай че може да сме с пълноприводен автомобил и с по-предна стартова позиция би било отлично!

„ Използвам опцията да благодаря на Георги за това, че ме въвлече в това премеждие, както и на нашите механици Стефан Итов, Владимир Бахчеванов, Марчин Сведо, Борис Бодуров и доктор Роман Георгиев, без които колата нямаше да е в топ кондиция. Рали „ Полша 2023 “ остава един от щастливите ми мемоари! “

Първи, с време от 1:34:57.8 часа, приключи латвийският екипаж Мартинс Сескс/Францис Ренарс (Шкода Фабия RS Rally2), следвани от новозеландците Хейдън Падън/Джон Кенард (Хюндай i20 N Rally2), които изостанаха на 39.6 секунди от спечелилите. Трети финишира най-добрият екипаж на домакините – Миколай Марчик/Шимон Господарчик (Шкода Фабия RS Rally2), чиито пасив по отношение на Сескс/Ренарс бе 1:04.9 минути.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР