През изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за

...
През изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за
Коментари Харесай

Явор Гечев: Украинското зърно създава криза на свръхпредлагането на нашия пазар

През миналите две седмици процедурата за приемане на заявки за подкрепяне на земеделските производители е ускорена. Министерство на земеделието и Държавна фирма „ Земеделие " съумяха да подхващат и осъществят 37 000 заявки за подкрепяне за две седмици. До края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите. Това сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Когато администрацията желае да работи, тя може да го прави, уточни той.

„ Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по Европейски правилник - 5% от цената на Програмата за развиване на селските региони, или към 60 млн. Поискахме и редица ограничения от Брюксел - отваряне на спешния фонд на Европейски Съюз ", сподели още министърът.

Според него обаче това подкрепяне няма да се усети от потребителите, защото цените в магазините надали ще паднат.

По отношение на дефицита на дърва за отопление Гечев сподели, че повода не се корени в понижения рандеман. По думите му той е с 30% по-голям спрямо предходната година. „ Но защото газът нарастна, множеството консуматори минаха на дърва. Затова има дефицит. А страната не добива дървесина - това се прави от частни компании, които играят на търгове ", изясни земеделският министър.

Той разяснява и проблемите в активността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно. „ Ние не можем да го ограничим. Това, което вършим, е да организираме спомагателен фитосанитарен надзор ", изясни Гечев и увери, че некачествена продукция няма по какъв начин да влезе на българския пазар.

„ Солидарни сме с Украйна, само че не трябва да страдаме от тази взаимност. Европа направи правилник, посредством който сподели, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без спомагателен фитосанитарен надзор. Но подобен въпреки всичко се прави в Румъния, а и нас - и още един, по гледище на българските зърнопроизводители ", съобщи земеделският министър.

По-голямата част от пробите дават отговор на европейския стандарт, само че има и такива, които не дават отговор. „ На европейския пазар няма да влезе зърно, което не е с нужните условия като качество ", увери той.

Именно украинското зърно, което влиза у нас, основава рецесия на свръхпредлагането на нашия пазар, а то пък въздейства на цените. Вносът от Украйна не може да бъде стеснен.

За оправянето с следствията от наводненията в Карловско, досега Министерският съвет е отпуснал 31 млн. лева, заяви Гечев. „ Поискали сме пари и от Европейски Съюз. Те евентуално ще се употребяват за възобновяване на инфраструктурата и несъмнено няма да стигнат ", счита земеделският министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР