През изминалите дни Турция наложи търговски ограничения на Израел за

...
През изминалите дни Турция наложи търговски ограничения на Израел за
Коментари Харесай

Напрежение между Турция и Израел заради наложени търговски ограничения

През миналите дни Турция наложи търговски ограничавания на Израел за 54 продукта , в това число доста строителни материали от стомана , желязо и алуминий , както и авиационно гориво. Мерките пристигнаха в отговор на неспирната война в Газа . " Това решение ще остане в действие, до момента в който Израел не разгласи неотложно преустановяване на огъня и не разреши съответно и непрестанно постъпване на филантропична помощ в Газа ", разгласи турското министерството в обществените мрежи.

Междувременно Израел даде обещание ответни ограничения против Турция. " Турция едностранно нарушава комерсиалните съглашения с Израел и Израел ще предприеме всички нужни ограничения в отговор на това решение “, предизвести израелското външно министерство в изказване. Стигна се до там даже ръководителят на израелската дипломация Израел Кац да инструктира чиновниците си да изготвят лист с спомагателни артикули, които Израел ще спре да внася от Турция. Израел се закани и да активизира " произраелски страни и организации в Съединени американски щати ", за да ги убеди да спрат да влагат в Турция и да внасят артикули от страната. В обществената мрежа X Израел Кац упрекна турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че " жертва турските стопански ползи в името на поддръжката си за Хамас ".

Анализаторите показват, че дейностите на Турция са резултат от възходящите рецензии към ръководещата партия на Реджеп Ердоган   " Партията на справедливостта и развиването " (ПСР) по отношение на поддържане на търговски връзки с Израел, макар войната, показва от Voice of America (VOA).

Миналия месец партията на Ердоган претърпя най-тежкото си изборно проваляне на локалните избори в цялата страна, допълват специалистите и прецизират, че ислямистката партия " Ново благополучие " концентрира акцията си точно върху осъждането на турския президент за това, че е продължавал да търгува с Израел.

Фатих Ербакан води партия " Ново благополучие " . Баща му е бил политически наставник на Ердоган. Но политолози споделят, че точно Ербакан съставлява сериозна опасност за религиозната основа на партията на Ердоган.

Израелски анализатори споделят, че всичко това идва в неприятен миг, тъй като търговията и контактите сред хората са жизненоважни за поддържането на двустранните връзки и връзки във времена на дипломатическо напрежение.

Дори през 2010 година, когато израелските сили убиха 10 турски жители, доставящи помощ с транспортен съд до Газа, полетите и търговията сред страните не бяха наранени, напомнят от Voice of America (VOA).

Все отново анализаторите прецизират, че мащабът на филантропичната рецесия в този момент значи, че този път нещата са разнообразни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР