През изминалите дни милиони потребители получиха фалшиви имейли от кредитна

...
През изминалите дни милиони потребители получиха фалшиви имейли от кредитна
Коментари Харесай

Рекордна измама в интернет - българска фирма губи €600 000

През миналите дни милиони консуматори получиха подправени имейли от кредитна институция , в които се споделя, че дължат пари и в случай че не ги платят – ще бъдат предадени на прокуратурата. Чрез сходни имейли достъпът до всички данни на компютъра става елементарен за хакерите. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. Така стотици хиляди левове може да не стигат до верния адресат.

„ Има заплаха да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за разнообразни приложения, е-поща. Да кажем, че немарлива счетоводителка оставя в обедната си отмора отворена сесия към уеб страницата на банката и включен електронен автограф към компютъра. Тогава, откакто компютърът е инфектиран, подрежда пари по банкови сметки на мулета, които след това биват изтеглени. Това е доста известна схема”, изясни пред Нова телевизия шеф отдел "Трансгранична проведена престъпност " в ГДБОП.

Колев даде образец с българска компания, на която по този метод са изтеглени 350 000 паунда, или към 600 000 евро. Става дума за компания от Топ 100 на българския бизнес , посочи той. Схемата е елементарна – подменя се електронната поща и IBAN-а на сметката, към която се превеждат парите.

"Такива талази се осъществяваха няколко пъти от началото на годината”, сподели още Колев и напомни случая с мейлите, че сте длъжници на Национална агенция за приходите и сте предадени на съдия-изпълнител.

„ Това известие е метод да се принуди потребителят на интернет да го отвори, да болести компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се употребява с други незаконни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg през вчерашния ден е филтрирал над 500 000 такива спам съобщения” , изясни още Явор Колев.

Той описа и за последния, прочут на ГДБОП случай на опита за машинация по интернет - българска гражданка била подготвена да даде 15 000 лв. на "генерал " по нигерийска поща.

Зловредната СПАМ акция

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР