През изминалите 7 месеца аз разпоредих около над 60 проверки

...
През изминалите 7 месеца аз разпоредих около над 60 проверки
Коментари Харесай

Проф.Асена Сербезова: МЗ е отговорно за това, което се случва в болничните лечебни заведения

През миналите 7 месеца аз разпоредих към над 60 инспекции от инспектората, над 70 от вътрешния одит и одитни задължения. Обект на инспекция бяха освен болнични лечебни заведения, само че също по този начин и районни здравни инспекции, както и структурите на Министерството на здравеопазването. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Министерство на здравеопазването е отговорно за това, което се случва в тези болнични лечебни заведения и напълно разумно е да се поинтересува по какъв начин тези пари се разходват, защото това са обществени средства, уточни тя. „ Дали това става в сходство с вътрешни правила, със законите и нормативната уредба в страната и няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари.

Проф. Сербезова обърна внимание на проблема с проф. Генчо Начев, получил 1 млн. лева за три години от спомагателни хонорари по цивилен контракти. „ Самото взимане на такава сума, откакто има съответните документи, регистрирани към съответните данъчни управляващи, не е нарушаване ", означи тя.

Сключването на цивилен контракти, за период от три години съгласно Вътрешния одит съставлява на процедура затулен трудов контракт. „ Имало е два цивилен контракта в действие. Отделно от сумите, които са отвън месечното заплащане, месечно - посредством заплата и в допълнение материално стимулиране, са към 30 000 лева ", разясни министърът в оставка.

Тя разяснява и отстраняването на шефа на „ Пирогов ". „ За разлика от други лечебни заведения с сходни проблеми, чиито шефове имат ясно изразено желание да оздравят болничното лечебно заведение, тук, когато назначихме пълномощник, на прокуриста му бе отхвърлен достъп до финансови документи, достъп до отделенията и даже бе осъществено деяние за безчинство от страна на проф. Поромански ", съобщи проф. Сербезова.

Тя призна, че с дейностите си е засегнала избрани ползи и в следствие към нея и фамилията й са били отправени закани, само че не посочи от кой са пристигнали те и с отстраняването на кои лица са свързани. „ Влизам в ползи, аз не влизам в никакви борби. Аз съм министърът на опазването на здравето, който е изпратил инспекции и който няма да си затвори очите пред тези резултати ", безапелационна бе тя.

Министърът на опазването на здравето в оставка разяснява и повишението на заболелите от КОВИД през последната седмица. 14-дневната заболяемост е към 65 новозаболели на 100 хиляди население. „ Отчитаме равномерен растеж през последните 14 дни, това което мога да кажа по възрастови групи, че най-високата регистрирана заболяемост е при лицата 80-89 година, следвани от 70-79. Не се следи растеж при лицата, постъпили за болнично лекуване, т.е. случаите са по-леки, минава лекуването в домашна конюнктура ", означи тя.

Асена Сербезова прикани хората да се имунизират, защото заболяването протича доста по-леко при имунизирани. Препоръчително е да се употребяват и маски в градския превоз и при скупчване на хора на закрито, уточни още тя.

По думите й на този стадий не се постанова стягане на ограниченията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР