През изминалите 12 месеца голяма част от медиите по света

...
През изминалите 12 месеца голяма част от медиите по света
Коментари Харесай

18 новини, които през 2018 г. ни дадоха глътка въздух и оптимизъм

През миналите 12 месеца огромна част от медиите по света се концентрираха върху най-вече неприятни вести. Имаше обаче и други събития. Някои от тях наподобяват незначителни, само че те направиха Земята по-добро място за живеене, най-малко малко, написа вести.бг.

Ето някои от тях:

1. Еквадорското индианско племе синангое завоюва дело за опазването на изворите на река Агарико. Магистратите с решението си анулираха 52 контракта за концесии и дадоха глътка въздух на повече от 32 000 хектара земя в джунглата.

2. Заради китайската възбрана на слонова кост през 2017 година, а страната внасяше 90% от нея, търсенето на първокласната стока спадна на половина, а уловът на животни в Кения понижа фрапантно

3. Популацията на види тигри в Непал се удвои през последните 9 години. Правителството на хималайската страна се вслуша в апела на природозащитниците и  усили финансирането на предпазените територии.

4. Обезлесяването в Индонезия падна с 60%. Това стана вследствие на възбраната за пресушаване на торфени блата, просветителни компании и по-строго използване на законите.

5. През тази година Организация на обединените нации съобщи, че озоновата дупка над Арктика и Северното полукълбо може да изчезне към 30-те години на ХХI век, а в останалата част на света към 60-те години на това столетие.

6. $10 милиарда (най-огромната сума, отпускана еднократно за запазване на Океана) бяха дадени в Бали за запазване на 14 000 000 кв км водна повърхност.

7. Най-малката лисица в света бе извадена от Списъка със застрашените скотски типове в Калифорния. Това стана с помощта на увеличаващата се популация на тези животни.

8. През 2018 година, след над десетгодишни диспути, 140 страни по света се съгласиха да стартират договаряния за Парижко съглашение за Океана. Този документ може да стане първият интернационален контракт, който има за цел да спре свръхулова на риба и да опази живота във водните басейни.

9. Нигер разкри, че на територията на страната през последните 30 години са били засадени към 200 млн. дръвчета. Това е най-радикалната екологична смяна в африканската история.

10. Испания съобщи, че ще сътвори морски естествен резерват, с цел да опази мигриращите в Средиземно море китове и делфини и ще забрани добива на горива в региона.

11. Заради екологичната политика на централноамериканската страна Белиз ЮНЕСКО извади от листата на застрашеното завещание Белизският коралов риф. Той е вторият по величина в света.

12. Колумбия публично разгласи за разширението на резерват за ягуари до 4.3 млн ха, който стана най-големия сходна предпазена територия в тропическа джунгла.

13. Мексико съобщи, че популацията на диви ягуари в страната, най-многобройната в Америка, се е нараснала с 20% през последните 8 години, а 14 латиноамерикански страни подписаха съглашение за опазването на тези хищници.

14. Популацията на планински горили в горите на Централна Африка, едни от най-застрашените типове, се е нараснала с 25% от 2010 г.  Тя мина 1000 животни.

15. Канада подписа съглашение с ескимосите. С документа бе основан най-големият резерват за тайга в света (площта е съвсем двойно по-голяма от Белгия)

16. Чили утвърди закон, защитаващ водите по нейното крайбрежие и усили предпазената от страната морска повърхност от 4.3% дo 42.4%.

17. Сейшелите сътвориха нов морски резерват в Индийския океан. Акватория от 130 000 кв км към този момент е предпазена от незаконен лов на риба.

18. Нова Каледония сложи под надзор 28 000 кв км под отбрана на управляващите. Тихоокеанското островно владение  на Франция постави реши да резервира и един от дребното коралови рифове.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР