През изминалата седмица в Източните Родопи екип на Българското дружество

...
През изминалата седмица в Източните Родопи екип на Българското дружество
Коментари Харесай

Видео камера ще следи отблизо живота на белоглавите лешояди в Източни Родопи


През миналата седмица в Източните Родопи екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи сложи видео камера в гнездо на белоглав лешояд, която ще ни даде опция да следим от близко и в действително време всекидневието на тези редки птици. Белоглавите лешояди се славят като грижовни родители като и двамата сътрудници се сменят при мътенето на яйцето и развъждането на дребното, а през горещите летни дни родителите могат да прекарат часове с разпeрени криле, пазейки сянка на своето само малко. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през идващите месеци.

Нишата бе особено подбрана от специалистите след обиколка на няколко подобаващи места, а самата камера действа благодарение на слънчеви панели. Камерата бе маскирана с естествени материали, с цел да прилича оптимално околната скалата и да не тормози птиците. Миналата година оборудваното с камера гнездо е било заето от стара двойка. То се намира в центъра на една от колониите на белоглавия лешояд в Източните Родопи. Тази година гнездото към момента не е заето от двойка, само че вярата на екипа са, че същата или друга двойка лешояди ще си припознаят и харесат мястото и по този начин ще можем да станем очевидци на вълнуващи събития от нейния живот.

„ Два донякъде възрастни лешояда кацнаха за малко в гнездото, единствено ден след монтирането на камерата което е добър индикатор “, разясниха от Българско дружество за защита на птиците. Това обаче не е гаранция, че гнездото ще бъде заето. За разлика от египетския лешояд, който нормално гнезди в едно и също гнездо няколко следващи години, белоглавият лешояд постоянно сменя гнездата си.

Традиционно двойките стартират брачните си игри още през ноември-декември, като приготвят гнездата си за идния гнездови сезон. Едва през януари обаче ще стане ясно дали ще имаме шанс и ще може да следим онлайн животът на някоя двойка белоглави лешояди. В взаимозависимост от климата в съответния сезон, през интервала януари-февруари женската снася яйце, което двамата родители мътят към два месеца.

Поставянето на камерата напълно не е лесна задача, изисква се специфична катерачна екипировка и умения. Неудобство при инсталирането на камерата сътвори и мощният вятър и ниските температури, само че екипа на плана се оправи сполучливо и с тази задача. Ако гнездото бъде заето, като се изключи че ще може да следим онлайн в действително време живота на тези редки птици, технологията ще ни даде скъпа информация за държанието на типа, нужна за дейностите по неговото запазване.

Поставянето на камерата се реализира в границите на петгодишен LIFE + план " Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите ", създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF Гърция, Фондация за запазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично сдружение. Проектът цели да възвърне и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР