През изминалата седмица в балканските страни бе отчетено увеличение на

...
През изминалата седмица в балканските страни бе отчетено увеличение на
Коментари Харесай

Вижте каква е ситуацията с коронавируса на Балканите

През миналата седмица в балканските страни бе регистрирано нарастване на случаите на ковид, поради което спешните щабове в множеството страни предложиха стягане на епидемиологичните ограничения. Правителствата на някои от тях обаче избраха да стартират внимателно да разхлабват ограниченията, оповестява Българска телеграфна агенция.
В СЪРБИЯ тази седмица инфектираните с ковид надвишиха 3500 души дневно, заради което Кризисният щаб предложи нови ограничаващи ограничения за уикенда. Те ще бъдат оповестени в петък следобяд. В страната са в действие относително леки ограничаващи ограничения. Ресторантите и заведенията за хранене могат да работят до 20 часа. Същевременно имунизацията върви с бързи темпове и по данни от четвъртък, 25 февруари, Сърбия изпреварва Съединените щати по брой на имунизираните хора на 100 000 души и е пета в света по този индикатор. По брой на сложена втора доза Сърбия е първа в Европа и четвърта в света. По данни на сръбското държавно управление до 25 февруари в страната са сложени 1 300 330 ваксини против ковид, като жителите могат да избират сред имунизациите на Пфайзер/Бионтех, съветската ваксина Спутник V и китайската Синофарм.
Българските жители не са длъжни да показват негативен PCR тест при влизане в страната.
Британският вид на ковид е регистриран в 70 % от новодиагностицираните случаи в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, по данни на министъра на опазването на здравето Венко Филипче. Броят на новозаразените нараства, само че за момента не се плануват нови ограничаващи ограничения. С дарените от Сърбия осем хиляди дози от препарата на Пфайзер/Бионтех се имунизират здравните служащи, близо 1700 по данни от 25 февруари. В околните дни се чака доставка на 200 000 китайски ваксини, 20-30 000 дози по механизма КОВАКС и е направен проектодоговор за доставка на 100 000 дози ваксина от Русия. Обществените заведения работят до 21 часа, като се изключи тези на летищата, бенизностанциите и в хотелите, които работят по постоянното работно време.
Няма ограничаващи ограничения за български жители при влизане в Република Северна Македония - не се изискват PCR тест, антигенен тест, няма карантина или предварителна онлайн регистрация.
В ХЪРВАТИЯ е записано леко покачване на броя на инфектираните, като доминира инфекцията с английския вид на ковид. Въпреки това държавното управление реши, че от 1 март се отварят терасите на заведенията за хранене и кафенетата и се позволява потреблението навън. Ще бъдат позволени и тренировките на закрито като има специфичност при груповите спортове. Забранено остава събирането на повече от 25 души, а на частни събирания - на повече от 10 души. Събирането на обществени събития от всевъзможен тип е позволено до 22 часа. Работното време на пекарни и магазини са самун е до 22 часа.
До 25 февруари в Хърватия са имунизирани 135 756 души, от които 77 245 с първа доза, а 58 511 с втора доза.
Българските жители могат да влизат в Хърватия с негативен PCR тест, изработен 48 часа преди влизането на територията на страната. Задължителна за всички пътуващи е предварителната регистрация на уеб страницата ENTERCROATIA.MUP.HR.
Заради повишение на броя на новозаразените с ковид в ЧЕРНА ГОРА от 25 февруари са затворени заведенията в още три града - Даниловград, Тузи и Бар. По-рано мярката бе въведена в Подгорица, Никшич, Цетине, Херцег Нови, Улцин и Котор. Забранена e работата на автомати за продажба на храна и питиета, както и на увеселителните паркове. Специалните ограничения, които бяха в действие в Будва и Тиват, включващи затваряне на заведения и магазини за нехранителни артикули, фитнес центрове и събирания навън и закрито, към този момент важат и за Херцег Нови.
За влизане в Черна гора от 25 февруари се изисква PCR тест за идващите от България, Люксембург, Ботсвана, Сан Марино и Словакия.
Магазините в СЛОВЕНИЯ още веднъж работят при изискване за тестване на чиновниците и съблюдаване на главните противоепидемични ограничения. Премахната бе възбраната за прекосяване на общинските и районните граници, позволено е събиране на до 10 лица на едно място, вместо досегашните шест. Остава в действие обаче полицейският час от 21 до 6 часа сутринта. Учениците се върнаха присъствено в учебно заведение.
Българските жители, пътуващи в Словения, би трябвало да показват отрицателен резултат от тест за ковид при влизане в страната - PCR тест, не по-стар от 48 часа преди влизане в страната или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа. Влизане без карантина от 25 февруари е допустимо и за всички, които показват доказателства, че са имунизирани с две дози или са преболедували Ковид-19 преди не повече от шест месеца.
ТУРЦИЯ стартира тази седмица имунизацията на чиновниците в бранша на образованието на фона на предстоящото поетапно обновяване на присъствения образователен развой от 1 март. Програмата за имунизация на учителите обгръща над 1,2 милиона души. Ваксинацията на популацията се прави с китайската ваксина КоронаВак. Досега са приложени 8,3 милиона дози ваксина, от които 6,7 милиона са с първа доза, а към 1,5 милиона са втора доза.
В мощ до 1 март е условието за показване на негативен PCR тест, изработен в границите на 72 часа преди пътуването.
В РУМЪНИЯ тази седмица стартира имунизирането на работещите в областта на образованието. Броят на новите случаи в страната регистрира повишаване, а два окръга - Тимиш и Марамуреш - се върнаха в "червената зона " равнище на заболеваемост над 3 на 1000 души от популацията. Остава в действие ограничаване на придвижването в интервала сред 23.00 часа и 5.00 часа, а множеството учебни заведения в страната организират присъствени занятия от 8 февруари.
Заведенията на закрито и залите за представления работят с понижен потенциал според от нивото на заболеваемост в съответното обитаемо място. В Букурещ, който остава в "жълтата зона " с 2,42 случая на 1000 души население, заведенията за хранене, питейните заведения, кафенетата, театрите и кината работят с 30 % от потенциала си.
От началото на имунизационната акция в Румъния на 27 декември 2020 година до 25 февруари са били приложени 1 486 907 дози ваксина на 872 361 души, от които 257 814 души са получили единствено първата доза, а 614 547 души - и двете дози. Ваксинации се правят с препаратите на Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.
Увеличаването на новите случаи на ковид, изключително в област Атика, отдалечава предстоящото на 1 март последователно облекчение на ограничаващите ограничения в ГЪРЦИЯ, съобщи тази седмица министър председателят Кириакос Мицотакис, откакто броят на новозаразените надвиши 2000 дневно. Остават в действие строгите ограничавания, които бяха наложени в региона на столицата Атина и в други гръцки области - затваряне на търговията на дребно и на учебните заведения, както и полицейски час след 21 ч. вечерта (след 18 ч. през уикендите). В страната обаче бързо напредва процесът на имунизация и скоро следва да бъде премината границата от един милион имунизирани, заяви министър председателят.
Срокът на ограничаващите ограничения е продължен до 8 март и те се ползват по отношение на всички пътуващи без ограничаване. При влизане на гръцка територия, без значение от типа превоз, се изисква негативен резултат от PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При влизане гръцките управляващи могат да изискат по своя преценка на всеки от пътуващите да бъде изработен тест - бърз или PCR. Изисква се генериран QR код след попълване на Passenger Lokator Form/PLF на TRAVEL.GOV.GR. Влезлите на територията на страната се слагат и под наложителна 7-дневна карантина.
Частично облекчение на ограниченията против разпространяване на ковид разгласи министерството на опазването на здравето на КИПЪР от 1 март. Възстановява се присъственото образование в първи и втори гимназиален клас на публичните и частните учебни заведения и отчасти на образователните школи. Отварят порти галериите, фитнесите, школите по танци и други спортни уреди на закрито, в това число плувните басейни. Позволяват се визитите в домовете за възрастни хора при съблюдаване на съответните здравни протоколи. Разрешават се груповите тренировки, уголемява се кръгът на провежданите надпревари в отборните спортове. Разрешава се достъпът до туристическите естествени направления за спорт. Разрешава се амбулантната търговия и пазарите и за други артикули с изключение на хранителни.
За пътешестване в Кипър се изисква се ПСР тест, изработен в границите на 72 часа преди датата на пътуването.
В понеделник АЛБАНИЯ получи 7020 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех и разгласи, че чака партида от 360 000 дози ваксина на АстраЗенека през април. Албания започва имунизационната си стратегия при започване на януари с 975 дози на Пфайзер/Бионтех, дарени от страна от Европейски Съюз, чието име не беше обявено.
Комисията от специалисти в Тирана продължи за неустановен период ограниченията против пандемията от ковид, които одобри преди две седмици. Комисията разгласи ограниченията още веднъж в четвъртък, откакто интервалът на деяние на рестрикциите изтече в сряда. Сред ограниченията са затваряне на компании, питейни заведения и заведения за хранене в 20 часа, като се изключи доставките по домовете. В мощ е вечерен час, който стартира в 20 часа и продължава до 6 сутринта. Полетите до Англия не престават да са спрени. Експертите обявиха, че междинната възраст на инфектираните с ковид в Албания е намаляла, като групите на 24-35 годишните и 45-54 годишните съставляват 79 % от новите случаи на инфектирани с ковид през последните две седмици.
Българските жители пътуват свободно в Албания.
В КОСОВО е неразрешено събирането на повече от 30 души в затворени пространства и на над 50 души на открити публични места. Всички търговски обекти и заведенията работят от 5 до 22.00 часа. Във високорисковите общини жителите нямат право да се движат свободно в интервала от 21.00 до 05.00 часа. Решено бе студентите да се завърнат на лекции в университета. Ваксинацията против ковид в страната още не е почнала.
Български жители могат да влязат на територията на Косово откакто показват негативен PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа, или да бъдат сложени под наложителна карантина за период от седем дни.
Лекари и медицински сестри от Република Сръбска в състава на БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА отпътуваха на имунизация в Сърбия, откакто сръбското държавно управление подари за тях 5000 дози ваксина. Властите в Република Сръбска чакат доставката на до 100 000 дози от съветската ваксина Спутник V до края на седмицата.
Властите в другата съставка на Босна, Мюсюлманско-хърватската федерация още чакат ваксина от западните производители и се надяват, че първите дози от Пфайзер/Бионтек ще дойдат скоро.
Българските жители, пътуващи за Босна и Херцеговина, би трябвало да показват негативен ПРС тест, изработен до 48 часа преди визането на територията на страната. На територията на Мюсюлманско-хърватската федерация е в действие полицейски час от 23 до 5 часа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР