През изминалата седмица снимка на витрината на занаятчийска пекарна в

...
През изминалата седмица снимка на витрината на занаятчийска пекарна в
Коментари Харесай

Какво е кето хляб и защо струва 50 лв.

През миналата седмица фотография на витрината на занаятчийска пекарна в София стана извънредно известна в обществените мрежи. На нея се вижда „ кето самун “ и цената на продукта, възмутил редица хора – тя е 50 лева за 1 кг. и 5 лева за един „ слайс “ (от англ. – филия, резен), като потреблението на чуждица за дума, която съществува в българския език от стотици години в допълнение предизвика публичен яд и подбив.

Но какво е кето самун и за какво коства 50 лева? Кето самун е самун, който може да се яде по време на „ кето ” или кетогенна диета. При нея се натъртва на приемането на повече мазнини и протеини и мощно се лимитират въглехидратите, с цел да предизвика кетоза при метаболизма на тялото. В медицината се употребява за ограничение развиването на епилепсията у деца или се предлага на хора с алергии към разнообразни храни. Според критиците на този вид диета цялостният отвод от въглехидрати опонира на правилото на уравновесената диета, която е най-подходяща за хора без алергии или болести.

Съответно кето хлябът не може да се подготвя от общоприетоо браншно, което е с високо наличие на въглехидрати. Вместо това най-често се употребява брашно от бадеми, кашу, карфиол, кокосови стърготини. Бадемово брашно да вземем за пример може да се подготви у дома или да се купи готово против 7 лева за 100 грама. от  биомагазините в България или за 36 лева на кг от световните платформи за интернет търговия.

Предлагането на кето самун към този момент не е изключително известно в България. За разлика от нас в развитите стопански системи има избор от фабрично приготвени хлябове от нисковъглехидратно брашно. Американската компания Chompie да вземем за пример предлага нисковъглехидратен самун за 7,50 $ за половин кг. Друга компания – Thin sliced plain bread предлага подобаващ за кето диета самун против 19 $ за половин кг. Кето хлябът не съдържа консерванти, по тази причина се съхранява съвсем напълно замразен във фризер, което прави разпространението му комплицирано. Предлагането обаче не е толкоз огромно какъв брой са рецептите за независимо подготвяне на сходни съвременни печива у дома.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР