През изминалата седмица отношенията между Израел и Палестина ескалираха.Дългогодишният им

...
През изминалата седмица отношенията между Израел и Палестина ескалираха.Дългогодишният им
Коментари Харесай

Признава ли България съществуването на Държавата Палестина?

През миналата седмица връзките сред Израел и Палестина ескалираха.

Дългогодишният им спор е поради територията на линията Газа – територия, за която и израелците, и палестинците претендират.

И за двете групи Газа има значимо историческо, културно и религиозно значение.

Държавата Палестина е отчасти приета от международната общественост. Независимостта на страната е оповестена на 15 ноември 1988 година от водача на Организацията за избавление на Палестина (ООП) Ясер Арафат в Алжир.
Според ООП страната е под фактическа израелска окупация.
Израел и Съединени американски щати не признават палестинската автономност.

Каква е обаче формалната позиция на България във връзка с окупираните територии.

Според страницата на българското Министерство на външните работи (МВнР) страната ни
поддържа публични връзки с Организацията за избавление на Палестина (ООП),
която е приета от интернационалната общественост за легален представител на палестинския народ, от февруари 1973 година

Организацията е разкрила свое бюро в София през 1974 година
През ноември 1988 година българското държавно управление признава с декларация оповестената от ООП Държава Палестина.
През декември същата година е подписан протокол с ООП, според който палестинското посланичество в София получи статут на посолство.

Република България придава значение на връзките си с Палестина, както в подтекста на желанието си да развива двустранните си връзки с палестинската страна във всички области от съвместен интерес, по този начин и водена от желанието си да способства за намирането на трайно и заслужено решение на Близкоизточния кротичък спор, написа на страницата на Външно по тематиката за Палестина.
Република България е уверена, че единственият метод за сходно решение на спора е чрез основаването на самостоятелна и демократична палестинска страна “, показват от Външно.
Водена от устрема си да организира уравновесена политика във връзка с Близкоизточния кротичък развой, българската страна се придържа към откритата дипломатическа процедура на останалите страни членки на Европейски Съюз, която планува визити в Палестина наред с визити в Държавата Израел.

На 22 март 2018 година президентът Румен Радев е посетил Рамалла и е провел среща с палестинския президент Махмуд Аббас.

На 14 юни същата година тогавашният министър председател Бойко Борисов е направил публично посещаване в Палестина на 14 юни 2018 година, където е провел диалози с палестинския министър-председател Рами Хамдалла.

По време на визитата е подписана Спогодба за съдействие сред Министерството на образованието и науката на Република България и палестинското Министерство на образованието и висшето обучение.

По ред справедливи аргументи търговско-икономическите връзки сред двете страни са относително едва развити, показват от Външно.
Страната ни отпуска средства за палестинските бежанци главно по линия на
Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации (UNRWA).

На 15 март 2018 година в централата на ФАО в Рим е извършена изключителна конференция на министерско ниво под надпис „ Запазване на достолепието и шерване на отговорността – активизиране за групово деяние за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и строителство за палестинските бежанци “.

Заместник-министърът на Министерство на външните работи по това време Юрий Щерк, който е представлявал България на конференцията, е показал, че българската страна ще усили финансовото си присъединяване през 2018 година с 40 % по отношение на миналата година, с което финансовият принос на страната за Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации ни ще стигне 70 хиляди евро годишно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР