През изминалата седмица жителите на софийското село Антон бяха притеснени

...
През изминалата седмица жителите на софийското село Антон бяха притеснени
Коментари Харесай

Какво да правим, ако срещнем мечка

През миналата седмица жителите на софийското село Антон бяха обезпокоени от непредвиден посетител - на няколко пъти мечка прекатурва пчелни кошери в търсене на храна. Затова и избавителният мечешки отряд на WWF се зае със задачата да открие и транспортира животното по-високо в планината.
 WWF България, кафявата мечка, есетрите, горите, опазването на природата и какво реализира организацията през 2022 година
За мечките и хората на България

WWF България завършва поредна година с триумфи в опазването на природата

Междувременно природозащитната организация употребява случая, с цел да ни подсети по какъв начин би трябвало да постъпим, в случай че се случи да имаме непосредствен контакт с кафява мечка.

Нападенията на мечки против хора са извънредно редки, споделят от WWF, само че въпреки всичко би трябвало да сме внимателни.

Ако се разхождаме измежду природата в регион, който е прочут като мечешко местообитание, би трябвало да бъдем забележими - да се движим на група, да приказваме по-високо, даже да слушаме музика. Шумът автоматизирано ще прогони мечката надалеч от нас. В никакъв случай обаче не би трябвало да се пускат бомбички и пиратки, които могат да изплашен животното и да го накарат да нападна.

Много значимо е да не оставяме боклуци и остатъци от храна след себе си, които биха привлекли мечките. Подхвърлянето на храна при положение на контакт с мечката също е противопоказно и може да докара до експанзия.

Дори и да не ни е забелязала, това не значи да извадим телефона и да стартираме да снимаме мечката. Най-разумното, което можем да създадем, е постепенно и умерено да се отдалечим по пътя, по който сме пристигнали.

Ако животното въпреки всичко ни е забелязало, хладнокръвието ни е от основно значение. Без внезапни придвижвания би трябвало да се отдалечим, като приказваме безшумно и монотонно - това е знак за мечката, че не сме плячка. Трябва да внимаваме да не се спънем, тъй като това ще наподобява като провокация за нея.

В случай че мечката се изправи на задните си крайници, това не значи, че ни атакува, а че е любопитна и показва силата си.
 Снимка 617733

Особено внимателни би трябвало да сме, в случай че против нас има женско животно с дребни. В никакъв случай не трябва да заставаме сред мечетата и майка им.

Ето и препоръките на WWF ако въпреки всичко мечката ни нападне.

" Легнете по стомах и покрийте врата си с ръце, с цел да го предпазите. Разтворете необятно краката си, с цел да е по-трудно за мечката да ви обърне по тил и да получи достъп до меките органи. Останете неподвижни, до момента в който мечката напусне региона. "

Повече информация има.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР