През изминалата седмица две социологически агенции за пръв път измериха

...
През изминалата седмица две социологически агенции за пръв път измериха
Коментари Харесай

Социолог: Много възможно е при ротацията да се случат съществени промени в МС

През миналата седмица две социологически организации за пръв път мериха и доверието към Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Геновева Петрова от “Алфа рисърч ” - организацията която мери настрана доверието към Пеевски и към Ахмед Доган, разяснява пред БНР:  

“Формалният критерии за избор доверието към кого да бъде включено в мониторинга на публичните настройки или не е позицията му в съответната партия. Доколкото все още господин Доган извършва официално позицията на ръководител на Движение за права и свободи, а господин Пеевски е единственият публично номиниран за този пост, сметнахме, че би било значимо за хората да бъде тествано доверието към двамата. Резултатите демонстрират не просто номиналната стойност на утвърждение, която има за всеки от тях, а и по какъв начин отношението се разпределя вътре в симпатизантите на самите партии. По предписание партийните водачи печелят най-голямо доверие от страна на личните си гласоподаватели, а при Движение за права и свободи сега е доста забавен начален стадий, при който господин Доган се употребява с утвърждението на болшинството от симпатизантите на Движение за права и свободи, до момента в който за господин Пеевски съвсем половината от тях към момента не дефинират съответно отношение. Как ще се развие оттук насетне поддръжката за него вътре в самата партия е забавен и значим въпрос освен от позиция на публичните настройки, само че също по този начин и от позиция на бъдещата политика в страната ”. 

Критиките на Пеевски посредством особено послание на уеб страницата на Движение за права и свободи, тя разяснява в пред “Хоризонт ” по този начин: 

 

" Това значи, че и за господин Пеевски, и за Движение за права и свободи въпреки всичко изследванията на публичното мнение, които публикуваме, са нещо значимо. Ние оценяваме всеки, който счита тази активност за значима. През годините постоянно сме обръщали внимание, че не е вярно да се съпоставя доверието към един представител, който заема институционална позиция с доверието към партийните водачи. Затова и ние, когато измерваме и разясняваме доверието и рейтингите на политиците, постоянно проучваме водачите като партийни водачи, а представителите на институциите - като представители на институциите. Ако някой по този начин се пробва обществено да съпоставя тези два рейтинга, в това число и Движение за права и свободи посредством тази своя позиция, в действителност това може да бъде наречено операция ”.  

В предаването “Преди всички ” тя добави:

“Когато един представител, партия или който и да е получи действително по-силна и доста несъизмеримо политическо въздействие, спрямо публичното доверие, което съществува към него, изходът и резултатът от тази обстановка сме го виждали няколко пъти и той постоянно, по предписание, се показва в по-силно изразено публично неодобрение. Понеже приказваме за господин Пеевски, дано да си спомним 10 години по-рано, когато той беше в центъра на публичното внимание и когато отново беше обстановка, при която той и Движение за права и свободи бяха в състояние да получат в действителност не съизмеримо с публичната поддръжка към тях политическо въздействие ”.  

Раздаването на квалификации от едни представители на институции във връзка с други е извънредно нездравословно “за цялата среда ”, безапелационна е тя: 

“Именно по този метод се получава това разположение на средата и, респективно, обстановка, при която хората употребяват стартират да гледат на всички институционални представители, на които би трябвало по принцип да разчитат за разнообразни неща, като на хора, които просто се карат между тях и се пробват да получат по-голямо въздействие ".  

Ще има по-различно държавно управление след ротацията, уверена е тя:  

“Много е допустимо, най-малко от всичко, което досега следим, да се случат по-съществени лични промени в Министерски съвет при ротацията. Като цяло управническото болшинство ще се резервира, формулата ще се резервира, само че е допустимо да има повече от предстоящите лични промени в кабинета. Дали Политическа партия и Директива за птиците ще преглътнат да бъдат по-скоро в ролята на Мария Габриел, това е любопитен въпрос. Поне от метода, по който те досега вземат участие в това управническо болшинство, считам, че може би ще им се наложи да го създадат ”.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР