През изминалата нощ в паднал толкова дъжд, колкото вали за

...
През изминалата нощ в паднал толкова дъжд, колкото вали за
Коментари Харесай

Климатолог: За една нощ падна толкова дъжд, колкото обикновено вали за цял месец

През миналата нощ в паднал толкоз дъжд, колкото вали за цялостен месец. Това съобщи пред NOVA климатологът Симеон Матев. Той предизвести, че има нараснал риск от местни наводнения. 

" Валежите започнаха още нощес. За последните към 12 часа. Най-големи валежни количества има в крайните югозападни региони и в централните елементи на Западна България, като тези количества са в състойности сред 30 и 50 литра на квадратен метър, което е почти една месечна норма. Тоест за една нощ падна толкоз, колкото нормално вали за цялостен месец. Благодарение на тези превалявания, точно в Западна България до обяд, поради продължаващите превалявания, е допустимо тук-там да има повишение на речните равнища, което може да провокира местни наводнения ", уточни Матев.

По думите му съвсем над цялата страна ще вали. " Но колкото и да има опасност от тези превалявания, те по-скоро ще имат потребен резултат върху нас. Защото сушата е много задълбочена. Сериозни превалявания не сме имали. Заради високите температури още от юли месец. Положението със земеделските култури не е положително. Сега тези превалявания ще подобрят доста влагозапасите в почвата. Ще позволят на есениците да се развият и да встъпят в зимен покой с един ресурс от влага ", акцентира той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР