През изминалата година в страната са реализирани 22 донорски ситуации,

...
През изминалата година в страната са реализирани 22 донорски ситуации,
Коментари Харесай

22 донорски ситуации са реализирани у нас през миналата година

През миналата година в страната са осъществени 22 донорски обстановки, оповестяват от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Последната донорска обстановка е на 31 декември 2023 година в столичната болница „ Св. Анна “.

Близките на 35-годишна жена, изпаднала в мозъчна гибел, взимат благородното решение да дарят органите ѝ и да дадат късмет за живот на други хора. Подходящите реципиенти, включени в листата на чакащите, се избират след осъществяване на нужните проучвания.



През 2023 година след донорски обстановки и решения на околните на донорите е даден късмет за живот на 48 пациенти, от които 42 са български жители, а шестима – на други страни от Европейски Съюз, показват още от организацията.

Преди дни Иванка Динева, шеф на организацията, връчи статуетки „ Дарител на живот “ на близки на донори, които тази година дадоха единодушие органите на околните им да спасят живота на непознати хора.

От Министерството на здравеопазването и от Агенцията сервират откровени съболезнования към околните на донорите и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричат и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.



Към 7 декември 2023 година в листата на чакащите за трансплантация са включени 859 пациенти, от които 806 се нуждаят от трансплантация на бъбрек, 17 на черен дроб, 30 на сърце, шестима – на бял дроб.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР