През изминалата година получихме много сигнали на потребители - над

...
През изминалата година получихме много сигнали на потребители - над
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Изключително право на потребителя е в 14-дневен срок да се откаже от покупката

През миналата година получихме доста сигнали на консуматори - над 20 000 на годишна база, макар че потреблението се сви поради пандемията. Логично се усилиха сигналите на онлайн консуматори - хора, които пазарят най-вече в интернет. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов - посетител в студиото на “Денят започва” в Световния ден на потребителските права.

Той напомни, че извънредно право на потребителя е в 14-дневен период от приемането на стоката да се откаже от покупката, да върне стоката и да получи парите си по метода, по който е платил на търговеца.

“Изключенията са изчерпателно посочени в закона. Това са случаите, в които става дума за артикули с авторски права и артикули, които заради хигиенични и здравословни съображения, не е подходящо да бъдат връщани. Всички останали артикули - облекла, спортни артикули, информационни средства, артикули за бита и така нататък, подлежат на възобновяване в този срок”, посочи Маргаритов.

С отварянето на моловете КЗП е направила над 200 инспекции, с цел да откри дали оповестените промоции и понижения са действителни.

“Около 20 нарушавания има, което демонстрира, че се резервира общият тренд от при 10% от инспекциите да се откриват нарушавания. Нямаше нещо новаторско, а по-скоро не бяха оповестени вярно остарялата и новата цена, не беше явен срокът на оповестеното намаление”, изясни ръководителят на КЗП.

По думите му през последната година COVID-19 несъмнено се употребява като комерсиална марка от някои нелоялни търговци, които се пробва да заблудят потребителите с погрешни послания и “се пробват да изкарат на техен тил повече пари”.

“В началото на пандемията това бяха опитите да се подвигат изцяло изкуствено цените на стоките от първа нужда - персоналните защитни средства, дезинфектантите и така нататък За благополучие, този интервал мина много бързо, може би и поради бързите дейности на контролните органи, с цел да се стигне до последните месеци до опити на друг вид търговци, които се пробват да пласират разнообразни артикули с посланието, че те са доста ефикасни и даже лекуват COVID-19”, означи Маргаритов.

Какво още разяснява ръководителят на КЗП - вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР