През изминалата година новите IT компании у нас наброяват едва

...
През изминалата година новите IT компании у нас наброяват едва
Коментари Харесай

Регистрирането на нови IT компании у нас сериозно се забавя през миналата година

През миналата година новите IT компании у нас наброяват едвам 25, което съставлява над 50% спад в стартирането на софтуерен бизнес в страната ни спрямо миналата година. Това сочат данните на профилирания Job Board за софтуерни разгласи за работа, който е част от DEV.BG. Данните обгръщат фирмите, които са отворили офис в България през 2023 година и имат кариерен профил в платформата.

За съпоставяне, броят на новооткритите IT компании (български и чужди) у нас през 2022 година е бил 56, през 2021 година - 82, а през 2020 година - 84. Главната причина за спада в навлизането и основаването на нови играчи в региона на българската IT промишленост са международните спешни процеси, сочи още изследването на DEV.BG.

Според него, най-голямата част от всички нови компании (52%) са със смесена активност – продуктова, услуги, внедряване на софтуерни системи и IT консултиране по едно и също време. 36% са прецизно продуктови компании, 10% са напълно в региона на услугите, а останалите са показали единствено внедряване на софтуерни системи като съществена активност. В съпоставяне с миналата година, се резервира динамичността на превес на продуктовите компании над тези с различен тип активност.

Друг забавен подробност от отчета на DEV.BG демонстрира съотношението сред българските и задграничните компании, които започват у нас през 2023 година. Оказва се, че 60% от новите компании на нашия IT пазар са задгранични (с централен офис отвън България), а останалите 40% - български.

Сред новодошлите у нас компании през предходната години са както международни колоси с над 8000 чиновници, по този начин и неотдавна основан британски стартъп, който цели да реализира качествена смяна в храненето на домашните любимци. Със своята активност се отличава и румънски новаторски план в AI Girlfriend технологиите. Сред международните колоси, навлезли у нас през предходната година, се подреждат компания, профилирана в софтуера за iGaming, първата софтуерна компания за онлайн хазарт, която стартира да работи с криптовалути, както и такава, предоставяща данни, образования и сертификации за B2B и B2C клиенти в разнородни промишлености.

Сред българските нови играчи се отличават сдружение, създаващо софтуерни решения за авиацията, фондация за crowdfunding програмен продукт (SaaS) и образуване на благотворителни акции, фирма-разработчик и съветник в региона на блокчейн и DLT, внедрител на профилиран програмен продукт за разнообразни стопански браншове и други.

Очаквано се резервира наклонността за централизация на новооткритите офиси най-вече в столицата и огромните градове. Най-голям брой новооткрити местоположения има в София – 18, а в останалите огромни IT дестинации броят на офисите е доста по-малък – в Пловдив са открити два, във Варна – три, а в Бургас – един.

Най-многобройни измежду новите IT компании у нас са микро компаниите с по-малко от 10 IT чиновници (60%). Малките с сред 10 и 30 софтуерни експерти съставляват 32% от всички, а останалите 8% са огромните играчи с над 70 IT чиновници. Този тип систематизиране е към този момент обичайно за българския софтуерен пазар и в това отношение 2023 година не се разграничава от предходните три години, показват още от DEV.BG. Новонавлезлите през предходната година у нас IT компании имат разкрити общо 37 отворени позиции в Job Board-a на уеб страницата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР