През изминалата година Информационно обслужване“ АД е надградило или реализирало

...
През изминалата година Информационно обслужване“ АД е надградило или реализирало
Коментари Харесай

МЕУ: „Информационно обслужване“ реализира 9 нови функционалности в системите на НЗОК

През миналата година „ Информационно обслужване “ АД е надградило или осъществило 9 нови функционалности в системите на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за автоматизиране на съществени процеси в активността на Касата. Това стана ясно от признатия от Министерския съвет годишен доклад на активността на НЗОК за 2022 година, представен от Министерство на електронното ръководство /МЕУ/. В него е конкретизирано, че са били надградени осведомителните системи по отношение на автоматизирането на процесите по разпределяне, отчитане, надзор и възнаграждение на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, предопределени за хора с увреждания.

Оптимизирани са и процесите по валидиране на данните в модула HOSP_CPW , което обезпечава предвидимост и резистентност на бюджета на институцията. Системата е усъвършенствана и в частта ѝ, касаеща промени на цените и дейностите , заплащани на изпълнителите на болнична здравна помощ за медицинските действия сред НЗОК и Българския лекарски съюз.

Актуализирани са и осведомителните системи на НЗОК по отношение на отчитане и възнаграждение на нов пакет действия : „ Здравни грижи, реализирани в дома от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти “ . Успоредно с това е построен и авариен център за данни за потребностите на НЗОК. Актуализирани са и базите данни и приложните системи до последна версия, поддържана от производителя. В резултат на това е реализирана оптимизация на вътрешните за НЗОК/РЗОК процеси, понижено е времетраенето за обработка на отчетните от договорните сътрудници документи и доста е усъвършенствано качеството на услугите за здравноосигурените лица и лечебните заведения.

НЗОК поддържа големи осведомителни запаси със здравни данни – системи, регистри и услуги. Именно поради това би трябвало да бъде обезпечена надеждност и непрекъсваемост на работните процеси, високи равнища на мрежова и осведомителна сигурност. Същевременно „ Информационно обслужване “ АД се утвърждава като основен мотор на реализацията на доста нововъведения в опазването на здравето. От Министерство на електронното ръководство припомнят, че преди месец сдружението вкара електронни зелени и жълти предписания .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР