През изминалата година една-единствена мисъл ни помагаше да останем позитивни,

...
През изминалата година една-единствена мисъл ни помагаше да останем позитивни,
Коментари Харесай

Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг

През миналата година една-единствена мисъл ни помагаше да останем положителни, а точно, че в някакъв интервал пандемията ще отшуми и че ще се завърнем още веднъж към естествения ни метод на живот, написа Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Това обаче може да се окаже задача невъзможна. Вирусът SARS-CoV-2 може би ще остане за дълго време наш непрекъснат зложелател сходно на грипа, само че с по-тежки последствия. Дори и в случай че вероятно изчезне, нашият живот ще се е трансформирал към този момент дотам, че ще бъде почни невероятно да се живеем по същия метод като преди. Ако връщането обратно не е алтернатива, а единственият път е напред, то по какъв начин би изглеждало бъдещето?

Повечето епидемии изчезват, откакто популацията реализира стаден имунитет и патогенът стартира да има прекомерно малко уязвими тела като гостоприемници, които могат да се саморазмножават. Стадният имунитет се реализира посредством композиция от естествения имунитет в хората, които са преболедували вируса, и към този момент имунизираното население.
Последните проучвания, обаче, демонстрират,че в тази ситуация с SARS-CoV-2 в никакъв случай няма да реализираме стаден имунитет. Дори Съединени американски щати, който води класациите по имунизиране, към момента се следи висок брой на инфектирани и страната е надалеч от постигането на стаден имунитет. Това са резултатите от разбор на Кристофър Мъри от "Университета във Вашингтон " и Питър Пайт от "Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина ", оповестява в собствен разбор Bloomberg TV Bulgaria.

Основната причина е продължаващата поява на нови разновидности, които се държат съвсем като нови вируси. Клиничното тестване на ваксина в Южна Африка демонстрира, че хората от пласебо групата, които преди този момент са били инфектирани с един вид, нямат имунитет против новите варианти и могат още веднъж да се заразят. Има други сходни проучвания от региони в Бразилия, в които имаше голям брой инфектирани, които са се заразили наново.

Така имунизацията остава единствената алтернатива в постигането на стаден имунитет. Трябва да се спомене също по този начин, че някои от имунизациите са ефикасни против новите варианти. Но с течение на времето те ще станат безсилни против идните разновидности.

Разбира се, производителите на ваксини към този момент трескаво работят върху основаването на нови лекарства. В частност тези от тях, които са основани на революционната технология на осведомителната РНК могат да се актуализират по-бързо от всяка друга ваксина в историята. Но серумът към момента би трябвало да бъде изработен, изпратен, разпределен и подложен.

Този развой не може да се случи задоволително бързо, нито да обхване цялата планета. Разбира се, някои страни могат да завоюват началната борба с вируса, както направи Израел, ваксинирайки огромна част от популацията си. Но естествения ход на еволюцията не може да бъде спрян – вирусът ще продължи да се популяризира, където е топло и има неимунизирани кафези, които възпроизвеждат своята РНК. Някои от тези кафези мутират.

Британският, южноафриканският и най-малко един бразилски вариант станаха известни, само че също по този начин се виждат техни "братовчеди " в Калифорния, Орегон и на други места. Ако трябваше да вършим поредни проби на повече места, евентуално щяхме да открием още повече нови варианти.

Следователно би трябвало да приемем, че вирусът към този момент мутира бързо в доста небогати страни, които до момента не са получили никакви ваксини, даже в случай че младото им население съумява да задържи видимо смъртността в допустими граници и по този метод прикрива огромните огнища. Миналият месец Антониу Гутериш, генералният секретар на Организация на обединените нации, подсети на света, че 75% от всички ваксини са сложени единствено в 10 страни, до момента в който 130 страни към момента не са получили първите си дози.

Трябва да сме реалисти. За да се оправим с казуса, е нужно да включим този нов сюжет в нашето обмисляне. Добрата вест е, че продължаваме да се подобряваме в метода, по който реагираме. Например, при всеки локдаун стопанската система търпи все по-малки загуби спрямо всяко предходно затваряне. Може би ще създадем нови научни открития, които ще подобрят живота ни. Нашият "Смел Нов Свят " не би трябвало да бъде антиутопия. Но той няма и да наподобява на остарелия свят, приключва анализът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР