През изминалата 2023-та година обажданията на телефон 116 111 –

...
През изминалата 2023-та година обажданията на телефон 116 111 –
Коментари Харесай

Близо 26 хиляди са обажданията на Националната телефонна линия за деца за 2023 година


През миналата 2023-та година позвъняванията на телефон 116 111 – Националната телефонна линия за деца на Държавната организация за протекция на детето са 25709, от тях 7849 са съвещания за оказване на поддръжка, като близо 4050 са с деца. 

Подадените сигнали за дете в риск са 1191, от тях 742 са за принуждение над дете. През миналата година има нарастване на сигналите подадени от телефон 112. От образователни заведения са получени 23, а 20 са от медицински лица. Наблюдава се наклонност повече от сигналите да се подават през летните месеци, като постоянно повода е обвързвана с нарушени права на деца, свързани с неспазване на правосъдни решения с избран режим на виждане от единия от родителите. Основна тематика, по която родителите търсят съвет от консултантите на НТЛД 116111, е по какъв начин да постъпят в избрана обстановка, обвързвана със фамилни проблеми и взаимоотношения сред разграничените родители.

Как да поддържат връзка по сред си, както и с възрастните е измежду най-честите тематики, по които децата търсят консултантите на Линията.  През 2023 децата сред 14 и 16 години най-често са търсили съвет, консултация и поддръжка. Цифрите демонстрират още, че момчетата по-често употребяват се обаждат. Най-много позвънявания като цяло се регистрират през месеците януари и август, минимум през последните месеци от годината.

„ Националната телефонна линия за деца 116111 e изключително значима. Необходима е безспорна непоносимост в обществото ни към актовете на принуждение над и сред деца. На Линията всяко дете и възрастен, угрижен за дете може да подаде сигнал, да бъде изслушан и подсилен в точния миг. Затова всеки би трябвало да знае този номер. Възрастните сме виновни за образеца, които даваме на децата си и сме длъжни да им демонстрираме нулева толерантност към насилието и експанзията “, съобщи доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Националната телефонна линия за деца на Държавната организация за протекция на детето работи непрекъснато, седем дни в седмицата, изцяло гратис и анонимно. През 2023 година ДАЗД започва и чат приложение за диалог и консултация с деца към НТЛД 116 111 всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа. В този период от време специалисти от Държавната организация за протекция на детето са разполагаем, с цел да отговорят на въпросите на децата. Чатът е наличен за всяко дете през формалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Както и при позвъняване на Националната телефонна линия за деца, по този начин и при свързване в чат приложението, диалога е неизвестен и изцяло безвъзмезден.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР