През изминалата 2020 година 4 699 деца от Община Русе

...
През изминалата 2020 година 4 699 деца от Община Русе
Коментари Харесай

Над 8% от децата у нас са с изкривяване на гръбначния стълб

 През миналата 2020 година 4 699 деца от Община Русе са били обследвани за гръбначни изкривявания.

Резултатите демонстрират, че 8,6% от прегледаните деца са с отклонения в вярната стойка, като най- уязвимата група са четвъртокланиците. 

Дейностите са обхванали всички възпитаници от I-ви до IV-ти клас в образователните заведения в града и дребните обитаеми места от общината. Съгласно наредбите на здравното министерство скринингът се прави от кинезитерапевти под наблюдението на лекар-специалист по спортна медицина, оповестиха от Община Русе.

За тяхното лекуване са проведени двумесечни курсове със профилирана лечебна гимнастика, които децата да посещават на групи.

Анализът на данните от провелите се от Община Русе прегледи през 2018, 2019 и 2020 сочи, че най-уязвими към гръбначни изкривявания са четвъртокласниците. При тях процентът на учениците с патологични отклонения Сколиоза 1-ва степен е най-голям - 68,57%. За съпоставяне по същия индикатор за децата в 1 –ви клас процентът е 6,25%.

Тази взаимозависимост се удостоверява и от здравната периодика, съгласно която преди и след настъпването на пубертета (11-14 години) децата израстват бързо и костната система не е задоволително укрепнала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР