През изминалата 2018 година програмата на Европейска столица на културата

...
През изминалата 2018 година програмата на Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Фондация Пловдив 2019 отчете дейността си

През миналата 2018 година програмата на Европейска столица на културата се усили с още 225 нови плана след извършените от фондацията 6 отворени предложения с общ бюджет от 2 200 000 лева, в които са взели присъединяване 781 претендента. С утвърдените планове са привлечени 107 интернационалните сътрудници и близо 2 милиона лв. съфинансиране за културно наличие в града. 

От всички подписани контракти за целия петгодишен интервал на плана се регистрират общо 15 милиона лв. като съфинансиране, набавено от сътрудниците и техните спонсори, които се влагат в изложения, концерти, спектакъл, танц, голям брой просветителни и общностни планове.

Този метод на реализиране на програмата и ангажиране на културен и финансов капитал бе оценен и от Европейската комисия, която през предходната година присъди на Пловдив премията Мелина Меркури за сполучлива подготовка на самодейността.  

В първата по мащаба си резидентна стратегия " Адата Еър “ фондацията, дружно с сътрудниците си от Гьоте институт – България и Полски институт - София притегли над 500 актьори, искащи да работят в Пловдив. От тях 60 бяха определени за присъединяване. Големият интерес и опция за включване основават изключителна видимост на плана в и отвън рамките на страната. 

Пловдив е една от дребното Европейски столици на културата, която започва културната си стратегия две години преди купата с дейни събития и начинания. Само през 2018 година общият брой на събитията, осъществени в границите на плановете от програмата, е близо 800, в които попадат разнообразни по мащаб и обсег театрални спектакли, концерти, огромни фестивали, работилници, лекции, презентации, образования и конгреси, състояли се освен в Пловдив, само че и в дребните градове и села в района. От 2018 година в програмата на Европейска столица на културата влизат събития и в София и район, Варна и Велико Търново и района. 

2019 година стартира за Пловдив с 30 събития в формалния откриващ уикенд, които регистрираха рекорден брой гости в границите на първия месец от 2019 година Отчетен бе висок медиен интерес, както от страната по този начин и от авторитетни интернационалните медии. Откриването събра над 50 000 пловдивчани и посетители, притегли за присъединяване повече от 1100 доброволци, беше отразено в над  4850 медийни изявления, като  записаните фенове, които са го следили онлайн надвиши 100 000. Публикациите в интернационалната преса към този момент наброяват повече от 150, а плануваните визити на публицисти стартираха броени седмици след церемонията. 

През февруари събитията в програмата, оповестени на конференция при започване на месеца, наброяват също над 30, като най-съществен акцент от програмата на Европейска столица на културата за месеца е идната премиера на Драматичен спектакъл – Пловдив " Одисей “. Февруари е и месецът, в който се организират първите срещи от съпътстващите дискусионни конгреси и обществени полемики на двете откриващи изложения " ДИМ. Истории на Тютюна “ и " Изкуство на свободата - от берлинската стена до уличното изкуство “.

Пълната и настояща информация за програмата на Европейска столица на културата може да бъде открита на уеб страницата на фондацията и на всички канали на " Пловдив 2019 “ в обществените мрежи, оповестиха през днешния ден от институцията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР