През годините легендарният инвеститор Уорън Бъфет е давал не един

...
През годините легендарният инвеститор Уорън Бъфет е давал не един
Коментари Харесай

Правете това, което обичате. Работете за този, от когото се възхищавате

През годините именитият вложител Уорън Бъфет е давал не един или два съвета, които с времето се потвърждават като извънредно скъпи. Макар че множеството от тях са свързани с капиталови практики, доста са ориентирани към това по какъв начин да взимаме по-добри решения в живота си, както в персонален, по този начин и в професионален проект.

Преди към 20 година Бъфет изнася ред пред студенти от университета в Джорджия, която стартира с въпрос, който постоянно му бива задаван по време на сходни мероприятия: „ За кого да отида да работят, когато завърша образованието си? “

Убеден съм, че неговият отговор, който несъмнено е бил от изгода на младите и амбициозни колежани, може да бъде още по-голям отзив през днешния ден - измежду опитните експерти, които се готвят за идната огромна стъпка в кариерата си.

„ Имам доста елементарен отговор… най-хубавото нещо, което може да извършите, е да кандидатствате за работа в институция или при човек, на който се възхищавате. За мен е изцяло налудничава концепцията да работите тук-там, които по-късно ще наподобяват добре във вашата автобиография, или на такива, които ви дават малко по-висока начална заплата. “, споделя тогава Бъфет.

Той даже укрепва тази си позиция като дава образец с диалог, който преди време е провел със студент от Харвард.

„ Преди време бях в Харвард и срещнах един доста прелестен юноша, който ме посрещна на летището. Той следваше в бизнес учебното заведение на Харвард. Тогава той ми сподели „ Вижте, към този момент приключих една особено в Харвард и работих в фирмите X, Y и Z, и в този момент последвам тук. Смятам, че в автобиографията ми ще се впише съвършено стажа в огромна консултантска компания по мениджмънт. Какво мислите?. Аз го попитах: „ Това ли искаш да работиш? “, а той ми отговори: „ Не, само че тази работа ще добави CV-то ми по превъзходен метод “. Тогава го попитах по кое време счита да стартира да се занимава с нещо, което му харесва, а той ми сподели, че някой ден ще стигне и до това. На това аз отвърнах: „ Ами какво да ти кажа, проектът ти ми звучи като да чакаш да остарееш, с цел да правиш секс. В това няма доста смисъл “,  казва Бъфет.

Твърде доста хора се пробват да изградят „ съвършената “ кариера, вместо да следват сърцето и фантазиите си. Истината е, че тези хора нормално  не харесват сътрудниците си, не получават нужното почитание и самопризнание от шефа си, работят дълги часове и жертват персоналното си време с вярата, че фантазиите, които са имали в предишното, просто ще се изпарят с времето.

За да превърнете работата си в едно по-приятно прекарване, следвайте тези два съвета на Бъфет:

Намерете работа при човек или компания, на които се възхищавате

Ако работите за някой, на който се възхищавате, няма по какъв начин да постигнете неприятен резултат. Всяка заран, когато ставате от леглото, ще бъдете изпълнени с благополучие и ентусиазъм, споделя Бъфет.

Лидерът, който изигра тази роля в моята кариера се споделяше Брус. Той ме научи по какъв начин да се държа на работното място, а аз предадох този модел на останалите:

Той в никакъв случай не се възползваше от властта и позицията си, държеше се с мен като с еднакъв.

Той споделяше с мен решенията си и търсеше мнението ми за тях, даже и в случаите когато двамата изпълнявахме изцяло разнообразни функции в работата.

Той постоянно беше наличен за диалог и подготвен да ме изслуша.

Той ми обезпечи ресурсите, от които се нуждаех, с цел да стана по-добър водач.

Дайте най-хубавото от себе си на човек, който може да ви помогне да разкриете цялостния си капацитет.

Правете това, което обичате

„ Най-успешните хора в света на бизнеса са тези, които вършат това, което обичат “,  казва Бъфет.

Повечето от нас намират метод да се задоволят с положителното възнаграждение, спокойна и сигурна работа и ясно дефинирано работно време, даже и това да е за сметка на превозване на дните ни на място, което ненавиждаме, работейки върху нещо, което не ни интересува и отговаряйки пред шефове, които не можем да понасяме.

Истината е, че щастието и триумфа ни като хора зависи значително от това дали работата ни е обвързвана с нещо, което обичаме. Ако обаче към момента не знаете какво тъкмо харесвате, това намирането на отговора на този въпрос би трябвало да е най-важният ви приоритет.

Някой хора го назовават пристрастеност, други смисъл, а трети предопределение. Моята цел еволюира до стадия, в който кариерата ми се върти към коучинга на мениджъри и изнасянето на лекции пред публики за най-ефективните лидерски практики. Това е нещото, което обичам да върша.

Който и термин да употребявате, крайната цел е една и съща. Когато откриете това нещо, с което желаете да се занимавате, не си губете времето със странични залитания и действия, които неви носят задоволство. Следвайте сърцето си!

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР