През газов хъб Балкан в петък са изтъргувани общо 60

...
През газов хъб Балкан в петък са изтъргувани общо 60
Коментари Харесай

Шефът на Булгартрансгаз: Булгаргаз е изтъргувал 37 400 мегаватчаса в петък

През газов хъб " Балкан " в петък са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от " Булгаргаз ", разгласи изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

" Булгартрансгаз " е притежател на хъба. Сключените покупко-продажби за въпросния ден са 18, уточни Малинов във връзка абсурда с търговия на газ за Румъния.

Вчера " Булгаргаз " разгласи, че " поради спецификата на борсовата търговия на природен газ бе осъществена инспекция по отношение на изнесената информация. Вследствие бе открито, че заради всекидневно по-ниското ползване през уикенда от общия микс на количествата природен газ, непотребните количества са осъществени на газов хъб " Балкан ".

А някогашният министър председател Бойко Борисов се зарече да потвърди, " че са крали в петък вечер и то са крали с милиони ". Малинов изясни, че съгласно настоящия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е задължен да поддържа балансовото си портфолио близо до нулата - т.е., не би трябвало да има огромни остатъци синьо гориво, нито огромен дефицит.

По думите му софтуерно е допустимо дадена договорка да се случи и за под 3 секунди, а дали има данни за осъществени нередности би трябвало да открият способените органи.

" Става въпрос за софтуеърен артикул, който дава опция на купувачи и продавачи да срещнат офертите си безусловно анонимно. Всяка страна може да пусне оферта " купува " или " продава " и всяка може да е дейна или пасивна ", уточни Малинов.
Скандал на Комисията по проверка в Народното събрание, шефът на " Булгартрансгаз " отхвърли да е канил Манолова
Нови кавги избухнаха през днешния ден в комисията на проверка на ръководството на Бойко Борисов, която изслушва енергийния министър в оставка Теме...
Прочети повече
Директорът на " Булгартрансгаз " добави, че няма по какъв начин да се продаде количество единствено азерски или единствено съветски газ, защото цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в така наречен газов микс.

Към момента потреблението на газ в България доближи 3,5 милиарда кубически метра, което е безспорен исторически пик за последните 10-ина години, бе безапелационен той.

Дружеството взе участие в построяването на терминала за полутечен газ в Александруполис, който би трябвало да е подготвен до началото на 2024 година За него " Булгаргаз " е резервирал потенциал за 500 млн. куб. метра за 10 година Очакват се доставки на полутечен газ от Съединени американски щати, Катар, Египет и други

Разработват се и водородни трасета като едно от тях минава през Маришкия басейн. Освен транспорт на водород, те ще позволяват и разбъркан транспорт на газ и водород. Планира се да влязат в употреба през 2026 година

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР