През февруари цените са освободени, в резултат на което всичко

...
През февруари цените са освободени, в резултат на което всичко
Коментари Харесай

Четвърт век след първия автосалон в София. Как започна всичко?

През февруари цените са освободени, вследствие на което всичко нараства в пъти. Това е повода тогавашният министър-председател Димитър Попов да изрече популярната фраза " За Бога, братя, не купувайте ".

Демокрацията в България е едвам проходила, приватизацията към момента не е почнала, а стопанската система се движи по инерция. В тези неразбираеми и смутни времена в центъра на столицата, в грандиозния за времето си НДК, на 28 октомври се случва първото родно автомобилно ревю " Автомагистрала - 91 ". Лично министър председателят открива събитието, на което са показани към 60 леки коли, микробуси, камиони, мотоциклети и колела. Все още публични вносители на марки у нас съвсем няма, а записаните такива са " в проходилките ". Затова возилата, които са качени по етажите на двореца, са на щандове, проведени от рисковано настроени едрови търговци, вид " Автокъща ", най-вече от Белгия и Холандия. Те се борят да продадат каквото могат на гладния нов пазар, пък бил и той с дребен капацитет, преди предприемчивите българи с някакви финансови благоприятни условия да са се усетили по какъв начин да провеждат представителства на автомобилните производители.

Събитието провокира нечуван интерес измежду посетителите. Медиите дефинират множеството от тях като зяпачи, а не като купувачи. Но хрониките сочат, че най-малко 500 са направените поръчки от клиенти по време на първия авто салон на Балканите. Немалко са хората, облечени по всевъзможни способи, които разнасят куфарчета с надиплени пачки, подготвени да осъществен фантазията си. Луксозните марки се купували от компании, които не заплащат данък, а за елементарния български деец чисто нов автомобил излизал " солено ". И въпреки всичко в първия автосалон у нас хората съзират и вярата да закупят свободно и когато си изискат нов автомобил, а не да чакат, както до 1989 - по половин живот за " Москвич ".

След по-малко от 12 месеца, през юни месец на 1992 г, София посреща и " Втори интернационален авто салон Автомагистрала 92 ", само че този път под покрива на зала " Фестивална ". Голяма част от експонатите са министър председатели, които идват в България единствено няколко месеца след дебюта си на влиятелното женевско ревю. Eдин късметлия от посетителите си потегля с чисто нов " Форд Ескорт ". Тази процедура продължава и до ден сегашен, с разликата, че през днешния ден около печелившият автомобил има още десетки първокласни награди.

 Снимка 306779

1993 година се оказва крайъгълния камък в историята на автомобилните салони проведени у нас. СВАБ (Съюз на вносителите на коли в България), а в следствие ААП (Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България) към този момент са уредник на автомобилните изложби в страната ни. От самоинициативно проведено проявление на коли за почитателите и частни клиенти, то към този момент се трансформира в публично събитие с добра организация, което показва равнището на автомобилния пазар у нас. Така от 1999 година всяка нечетна година софийският салон е включен в календара на ревютата на ОICA (Международната асоциация на производителите на автомобили) и има идентичен статут с автомобилните салони в Детройт, Франкфурт, Париж, Женева и други Дотогава употребяваната за задачата зала " Фестивална " към този момент отеснява, изложбената повърхност не доближава и се постанова да се разпростре и на територията на прилежащия стадион " Академик ". Точно на този салон за първи път на специфичен полигон искащите могат да създадат и тест драйв на новите модели. Свои експонати излагат 24 компании.

От тогава насам броят на министър председателите непрекъснато се усилва. Нужна е повече повърхност и за всички експонати. Затова от 2001 година ревюто стартира да се организира в новооткрития " Интер Експо Център ", а през 2003 година специфичен посетител е господин Рудолф Юзер, президент на организационния комитет на автомобилните изложби на ОICА. Софийското автомобилно ревю към този момент не е единствено национално събитие, то се трансформира в интернационално ревю със съществено значение за целия район.

Следващите извършени изложби са все по-силни. До момента, в който вълната на рецесията през 2008 година не разклати пазарите в международен мащаб, естествено и у нас. Но през последните години бизнесът с коли и артикули за тях потегли още веднъж във възходяща посока, като от началото на 2017 година наклонността е към сериозен растеж и всички се надяваме това да продължи до края й. Поради тази причина прогнозите за Автомобилен салон София, който ще се организира сред 13 и 22 октомври, са обещаващи.

Фирмите, които досега са декларирали присъединяване в ревюто, към този момент надвишават с 10 изложителите на предходния автосалон през 2015 година Повече от 65 изложители ще разкрият пред българската аудитория последните модели и нововъведения на международните марки леки коли, като доста от тях ще бъдат показани за първи път в България. Най-запалените ще могат освен да видят, само че и да тестват доста от тях. А почитателите на моторите ще имат опция да допрян и някои от най-впечатляващите мотоциклети в света.

Запазено място в ревюто имат и производителите и търговците на гаражно съоръжение, аварийни елементи, гуми, масла, аксесоари, охранителни системи, аудио системи, а по този начин също лизингови компании, банки, застрахователи и други

С хиляда квадрата е увеличена изложбената повърхност, която ще надвиши 10 500 кв.м., а през 6-те зали на " Интер Експо Център " се чака да преминат повече от 60 000 гости. Освен удоволствието да видят някои от най-новите и софтуерни коли, за тях уредникът е подготвил още куп изненади. И една огромна премия - един от гостите, попълнил анкетна карта, ще има шанса да завоюва чисто нов автомобил.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР