През февруари тази година американското Управление по контрол на лекарствените

...
През февруари тази година американското Управление по контрол на лекарствените
Коментари Харесай

Провал на експеримента за деца от трима родители


През февруари тази година американското Управление по надзор на лекарствените препарати утвърди приложението на методика по подмяна на майчините митохондрии – органели, в които се създава силата – с митохондрии на „ трети родител “. Но може да се окаже, че методът няма да даде предстоящите резултати.

Същината на тази методика се заключава в това, че с изключение на майчината яйцеклетка и бащиният сперматозоид в процеса взе участие и трети сътрудник – яйцеклетка на жена донор, в която ядрото се заменя с ядрото на яйцеклетката на майката.

Цялата скица е нужна за попречване на предаването по майчина линия на редки, само че съществени болести, свързани с нарушаването на активността на митохондриите.

Сега обаче експертите бият паника: става известно, че в случай че в крайната яйцеклетка обхванат даже няколко митохондрии на майката – а това се случва непрекъснато – то те могат да надделеят над здравите митохондрии на донора и детето по този начин или другояче да се роди с тежки митохондриални отклонения.

Как майчините органели вършат това, остава мистерия. Известно е единствено, че това се случва, когато има основни разлики сред митохондриалните ДНК на майката и донора.

Ето за какво с технологията „ едно дете – трима родители “ ще би трябвало да се изчака. Изследването е оповестено в изданието Nature.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР