През февруари 2014 г. тогавашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев

...
През февруари 2014 г. тогавашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев
Коментари Харесай

Защо му е на Пеевски да държи и контрола върху подслушванията

През февруари 2014 година тогавашният началник на ДАНС Владимир Писанчев бе засечен от фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев да обядва в гръцки ресторант с Илко Желязков, през днешния ден претендент на Движение за права и свободи за зам. ръководител на Бюрото за надзор върху СРС

© Веселин Боришев - Всички парламентарни партии в съучастничество работят за очистване на наблюдението върху потреблението на СРС

- Контролният пакет още веднъж отива в Делян Пеевски
Който е следил събитията към Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) през последната година и половина, надали има подозрение, че парламентарните партии – и ръководещи, и съпротива, с подготвеност съучастват в ликвидирането на тази институция и превръщането й от работещ орган против злоупотребите със спецсредства в безобидна фасадна институция.

Ако въпреки всичко някой е имал илюзии за бъдещето, то номинациите за нови членове на Бюрото през идващия му петгодишен мандат могат да изчистят изцяло тези подозрения. В понеделник парламентарните групи издигнаха за втори мандат още веднъж същите хора, които в случай че идват на работа, то е единствено с цел да си изпият кафето и да си ревизират facebook. А черешката на тортата пристигна от Движение за права и свободи, които предложиха за зам.-председател Илко Желязков - кадър на Държавна сигурност, станал прочут като " лейтенанта " на депутата Делян Пеевски (вижте за него тук).

Целта в тази ситуация не е депутатът от Движение за права и свободи да има достъп до подслушването и следенето, тъй като той към този момент го има, доколкото държи контролния пакет в прокуратурата и спецслужбите. Дългосрочната цел на Пеевски и хората към него в правоохранителната система е да обезличи контрола върху потреблението на СРС. Целта е всичко да се прави безотговорно.

Иначе номинациите сами по себе си са абсурд. В новия състав на Бюрото, което би трябвало да следи за правомерното потребление на спецсредства и да пази правото на персонален живот на жителите, ще има лесничей, физкултурник, енергетик-психолог и машиностроител. От петимата членове на Бюрото евентуално единствено един ще е правист – Огнян Стоичков, тъй като по всичко проличава, че сегашният ръководител Бойко Рашков ще бъде отсечен за идващ мандат освен това с дейното подпомагане на тези, които го предложиха за повторно – Българска социалистическа партия. Фактът, че контролът върху потреблението на СРС се състои най-вече в преценка на юридическа обосновка евентуално няма да се разяснява при избора в Народното събрание, където усърдно ще заобикалят всевъзможен спор. Новите остарели претенденти и още нещо в добавка

Бойко Рашков е единственият от номинациите за новия състав на НБКСРС, чийто професионален профил изцяло подхожда на активността му. Следовател с близо 30-годишен стаж, заемал поста шеф на Националната следствена работа, член на Висш съдебен съвет, зам. министър на правораздаването, народен представител в 39-то Народно заседание. По-същественото е, че той е учител по углавен развой и създател на монография за използване на специфични разследващи средства. Най-вероятно обаче Бойко Рашков няма да бъде определен, а Българска социалистическа партия с лекост обезпечи и оправдание на управлавящите да не гласоподават за него, като предложи и друга номинация – на Илия Ганев.

По обучение Илия Ганев е лесовъд, а професионалния му опит е на лесничей и пожарникар до 2004 година, когато незнайно заради какви качества първо влиза в администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а след това и става член на тази комисия. Скоро след края на мандата му там, през декември 2013 година, е препоръчан от Българска социалистическа партия и определен за член на НБКСРС.

Огнян Атанасов е приключил Национална спортна академия, компетентност битка, а професионалният му стаж е в Министерство на вътрешните работи, дирекция оперативно търсене. Номинация на ГЕРБ и за първия и за втория мандат в НБКСРС.

Огнян Стоичков – приключил право с 15 години адвокатски стаж до 2009 година, когато е определен за народен представител от " Атака ". Проблемът с неговата кандидатура може да пристигна от спора сред националистите, доколкото в прорез с разпоредбите за избора е номиниран еднолично Волен Сидеров, а не от парламентарната група на " Обединени патриоти ".

Кандидатът на Движение за права и свободи Илко Желязков е несъмнено с най-разнообразен учебен и професионален профил. Желязков е кадър на Държавна сигурност, приключил логика на психиката при започване на прехода, и с много стаж в НСС и ДАНС по-късно. После внезапно се втурва в енергийния бранш и влиза в борда на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " за интервал от 2009г. до 2017.

Кандидътът на " Воля " Пламен Иванов е приключил организация на машиностроенето в Техническия университет. В края на 90-те години почнал работа в Министерство на вътрешните работи, а през последните 10 години работи в ДАНС. Слуховете приказват, че точно той ще бъде определен за ръководител като един комфортен заслон, за който, несъмнено, никой няма да носи отговорност.
Още по тематиката
Паяжината на Корубана

Бюрото за надзор на подслушването
9 ное 2018
Те ненавиждат някой да ги управлява

Как прокуратурата и службите разрушиха бюрото за надзор над специфичните разследващи средства
13 апр 2018
Парламентът отстранява Георги Гатев от бюрото за надзор върху СРС, без да го изслуша

На Гатев неколкократно е било предлагано самичък да си подаде оставката, само че той е отказал
8 мар 2018
Емилия Недева: Докладът на Бойко Рашков демонстрира мотив за ново дело в Страсбург

Адвокатите всекидневно се сблъскват с нарушавания при използването на СРС, декларира правозащитничката в изявление пред " Капитал "
12 дек 2017
Бойко Рашков изнесе стряскащи данни за престъпления при потребление на СРС

Изслушването в Народното събрание стартира със скандал и приключи със закани към ръководителя на Бюрото за надзор върху СРС
6 дек 2017
Битката да има самостоятелен орган за надзор върху СРС

Бюрото за надзор върху СРС бе основано през 2013 година след дълголетен напън на правозащитната общественост и няколко решения на Съда по правата на индивида в Страсбург.
Към оня миг концепцията, че страната е длъжна да каже на неосведомения жител, че нелегално го е подслушвала, а дори и да го обезщети, беше екзотика, каквато в този момент са еднополовите бракове. Но след няколко такива решения българската политическа класа беше принудена да пристъпи към построяването на самостоятелен надзор. Първият опит за основаване на без значение бюро за надзор върху СРС през 2009 година в края на Тройната коалиция се провали – незабавно щом ГЕРБ пристигна на власт го разтури, а на негово място сътвори една безлична парламентарна подкомисия, чиято задача бе само да симулира активност. Само че Комитетът на министрите към Съвета на Европа следи за осъществяването на решенията на Съда в Страсбург и едвам откакто Народното събрание сътвори актуалното бюро през 2013 година и то проработи, в Страсбург регистрираха прогрес по тази тематика. И още в първите години от работата си се трансформира в проблем за прокуратурата и спецслужбите от подобен мащаб, че те заложиха комплициран сюжет за обезглавяването му.

На кого попречи Бюрото

Сега в Народното събрание импровизирано се изяснява, че НБКСРС в действителност е орган без огромно значение, тъй като нямал съвсем никакви пълномощия. Подтекстът - този избор в действителност няма чак такова значение. Но тъкмо работата на Бюрото освети няколко съществени политико-съдебни кавги с голям заряд:

# Разкриването на практиката на някогашната председателка на Софийски градски съд Владимира Янева да издава позволения за използване на СРС, когато й изискат и за какъвто период й изискат, в това число и без да преценя дали обектът предстои на следене. За едно от тях - това за достъпа до осведомителния масив на Министерство на вътрешните работи, Янева бе наказана на една година затвор условно с тригодишен изпитателен период по делото " Червей ", а Висш съдебен съвет я освободи от правосъдната система.

# Лидерът на партия " Свобода и достолепие " Касим Дал осъди Министерство на вътрешните работи за нелегално подслушване, позволено от Владимира Янева през 2013 година след анонимка – че на среща в Турция е било взето решение за нападение над Лютви Местан и Делян Пеевски. Това е може би най-яркият оголен случай от последните години, в който службите се употребяват за следене на политически съперници.

#През май т. година следователката Татяна Шарланджиева осъди на първа инстанция прокуратурата да ѝ изплати обезщетение от 60 000 лв., тъй като е била упрекната и нелегално подслушвана.

#Дела водят и редица магистрати, открили в границите на следствия против тях, че са били нелегално следени, освен това - с конюнктурни цели поради съответно дело. Такъв да вземем за пример е казусът с варненския арбитър Светлозар Георгиев , подслушван по прокурорски донос, че се кани да получи рушвет от Марешки, с цел да реши делата против него по " комфортен " метод.

#Конфликтът сред управлението на НБКСРС от една страна и прокуратурата и ДАНС от друга, стана обществен, когато през 2015 година Георги Гатев изиска за инспекция преписката за подслушване на Цветан Василев през 2014 година, поради очевидно несъответна на закона дълготрайност.

#Пред отрасловата парламентарна комисия Бойко Рашков даде да се разбере, че има и случаи, когато Бюрото е поискало данни от ДАНС за противозаконното подслушване на " един прочут човек " , само че повече от година и половина отговор не е получен. А когато поискали подпомагане от прокуратурата, получили упреци, че демонстрират " нездравословен интерес ".

Още едно дело в Страсбург

В този подтекст през юли м. година прокуратурата и ДАНС стартираха акция за лишаване позволява до класифицирана информация на зам.председателя Георги Гатев със странния претекст, че оказвал подпомагане на обвинени магистрати да извършат едно публично деяние – да подадат заявки до Бюрото за инспекция дали законно са подслушвани и проследявани. Процедурата мина без Гатев и неговия бранител да схванат какви са доказателствата за това.

Жалбата на Гатев до Съда в Страсбург към този момент е призната за разглеждане. Едно от изказванията в нея е, че действителната цел на офанзивата против Гатев е да бъде осуетен контролът на Бюрото във връзка с службите. " В едно демократично общество е неприемливо следеният да глоби контролиращия на основата на скрито събрана и неразкрита на личността информация и посредством използване на неразбираеми законово понятия и изказвания за нарушавания, чието определяне е в компетентността на прокуратурата. ", написа там.

Така или другояче, големият скандал към Бюрото за надзор върху СРС, остана без институционална реакция от самото Народно заседание, в това число и по този начин наречената съпротива – Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, чиято номинация е Георги Гатев. Всъщност индикация, че всички партии в Народното събрание не желаят да отварят спор за положението на Бюрото и за неговото бъдеще беше и неуспехът през април на избора на нов зам. ръководител на мястото на Георги Гатев - той се провали не тъй като претендентите не бяха положителни, а тъй като никой не издигна претенденти. Всички партии в Народното събрание изрично заобикалят обществен спор по тази тематика, в това число с безмълвие отминаха и изказванията на Бойко Рашков, че вследствие на офанзивите против него активността на Бюрото е блокирана, а тримата останали членове след отстраняването на Гатев, не желаят да вършат инспекции и даже не идват на работа. Няма друго пояснение за това, с изключение на безмълвен сговор за преобразяване на институцията в бутафория, от която в никакъв случай повече да не излизат обстоятелства, че службите се употребяват за злоупотреби, в това число за следене на неуместни политици и прилепяне на магистрати, които са отвън сферата на въздействие на Пеевски и компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР