През есента на тази година се предвижда да бъде публикувана

...
През есента на тази година се предвижда да бъде публикувана
Коментари Харесай

През есента ще бъде публикувана първата покана за проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция

През есента на тази година се планува да бъде оповестена първата покана за набиране на планови оферти по Програмата за трансгранично съдействие сред България и Турция за интервала 2021 – 2027 година Тя ще бъде за авансово избрания от страните стратегически план, обвързван с укрепването на потенциала на правоприлагащите институции от двете страни на границата за справяне с противозаконната миграция. Предвиденият за него запас е близо 2 млн. евро. Партньори по него ще са регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Хасково, Бургас и Ямбол и Правоприлагащ отдел в провинции Одрин и Лозенград (Къркларели).

Това стана ясно на среща на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова със заместник-министъра на външните работи на Турция Фарук Каймакджъ.

Двамата разискаха подготовката на програмата за новия седемгодишен интервал. Зам.-министър Иванова акцентира, че работата по нея е в напреднал стадий и изрази очакване осъществяването на взаимни планове сред България и Турция да бъде на същото равнище, както до момента.

Над 34,4 млн. евро ще бъдат вложени в пограничния регион на България и Турция в идващите седем години. За тях ще могат да аплайват със взаимни планове бенефициенти от областите Бургас, Ямбол и Хасково и турските провинции Одрин и Къркларели. Бизнесът и сигурността на граничната зона са съществени цели на програмата. Малките и междинни предприятия ще могат да аплайват с планове за енергийна успеваемост на сградения си фонд. Ще се финансират и действия за въвеждане на софтуерна рационализация и преход към кръгова стопанска система, продан на ноу-хау и положителни практики. Средства са планувани и за взаимни планове за поощряване на интегрираното и приобщаващо обществено, икономическо и екологично локално развиване, културата, естественото завещание, устойчивия туризъм и сигурността от двете страни на границата.

Акцент в програмата през новия интервал е районната политика, ориентирана към характерните потребности и особености на всеки от районите. Залага се на равния достъп и директна поддръжка на дребните и междинни предприятия до финансовия запас за трансгранично съдействие. Фокус е подложен и върху интегрираното териториално развиване, учредено на метода „ отдолу-нагоре “, като локалните общности ще имат опция сами да приоритизират вложенията по отношение на най-належащите териториални проблеми. Подпомагането ще е по отношение на характерни потребности на всеки от районите, което е един от новаторските способи стратегиите да се приспособяват към тези, които най-вече се нуждаят от тях.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР