През есента на 2015 година ЕС взе решение за преразпределянето

...
През есента на 2015 година ЕС взе решение за преразпределянето
Коментари Харесай

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море?

През есента на 2015 година Европейски Съюз взе решение за преразпределянето на 160 000 бежанци от бежанските лагери в Италия и Гърция. В началото, сходно на страните от Вишеградската четворка, и Румъния се опълчи на квотния принцип за разпределение на бежанци. Според европейската скица, Румъния трябваше да одобри 6300 търсещи леговище мигранти. После се заприказва за 4000, а не щеш ли в този момент от "горещите точки " в Италия и Гърция към Румъния би трябвало да бъдат ориентирани едвам 2000 бежанци. Това съобщи румънският външен министър Теодор Мелешкану в телевизионно изявление. Той добави, че също така неговата страна ще даде 5,3 милиона евро за филантропична помощ за сирийските бежанци в прилежащите на Сирия страни. Румъния, която интензивно взе участие в задачата на Фронтекс, до момента е приела 710 мигранти, множеството от които от Сирия, Ирак и Йемен. Страната не е измежду желаните цели на бежанците и до момента оставаше настрана от главните миграционни направления към Западна Европа. Скоро обаче това състояние може да се промени. Сигнал са освен изказванията на външния министър.

Опасният път през Черно море

В неделя против понеделник румънската брегова защита прехвана моторница с над 50 сирийски бежанци. Седмица преди този момент друго корабче, ръководено от един българин и един кипърец, се опита да прекара 69 души, измежду които и 29 малолетни. Бежанците стигнаха до брега и след това бяха настанени в бежански подслон в Галац. И това не е първият случай, в който мигранти се пробват през Черно море да доближат до Румъния, а по този метод и да влязат на територията на Европейски Съюз. Още през септември 2014 година граничната полиция залови риболовен транспортен съд със 132 бежанци на борда. Година по-късно 68 бежанци се пробваха по същия метод да влязат незаконно в Румъния.

Нов бежански маршрут?

Още преди една година румънският президент Клаус Йоханис съобщи в телевизионно изявление за Дъждовни води, че Румъния ще одобри избран брой бежанци и ще пази границите си против незаконната миграция. "Имаше опити на бежански групи да влязат през Сърбия в Румъния и оттова да продължат пътя си към Западна Европа, само че ние ги предотвратихме. По същия метод ще предотвратяваме и опитите за влизане в Румъния през Черно море ", съобщи Йоханис. Румънският президент обаче счита, че е малко евентуално хората да се пробват да преминат през Черно море, тъй като "то е доста по-трудно налично от Средиземно море ".

През последните месеци обаче обстановката се промени. Изглежда, че в отчаянието си хората са подготвени да поемат дълги, рискови и още по-рисковани пътешествия, изключително откакто миграционните направления през Егейско и Средиземно море и през Балканите бяха затворени. При тези нови условия каналджиите в Турция съзират опция в Черноморския маршрут. В Румъния гледат със угриженост на това развиване. Още преди лятната почивка Върховният съвет за защита прегледа казуса с миграцията и вероятните ограничения против възходящата заплаха от нелегално влизащи в страната хора.

А България?

Ако Черно море фактически се трансформира в нов миграционен маршрут, тогава освен Румъния, само че и България би трябвало да се приготви за бежански напор по черноморското си крайбрежие.

Правителството в София към този момент предприе съответни стъпки против незаконната миграция по сухопътната си граница с Турция, където е издигната телена ограда. През последната седмица един министър разгласи, че в бъдеще и армията ще се употребява за отбрана на границата. В обособени сектори от границата ще бъдат ситуирани до 600 бойци, специфични елементи, дрони и камери за нощно виждане, изясни българският вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов в изявление за вестник "Ди Велт ". Все още не е известно по какъв начин Румъния и България имат намерение да пазят черноморското крайбрежие от незаконни мигранти. Вчера българският президент Румен Радев прикани да бъде укрепен българският Черноморски флот, а това също приказва, че София държи под око вероятния нов маршрут. И може да се чака, че той скоро ще бъде затворен с общите старания на двете прилежащи държави-членки на Европейски Съюз. А каналджиите ще стартират да търсят други пътища за незаконно превозване на хора към Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР