През днешния ден ще преобладава слънчево време, на места в

...
През днешния ден ще преобладава слънчево време, на места в
Коментари Харесай

Синоптиците предупреждават, че след топлите дни идва рязка промяна на времето, сняг и студ

През днешния ден ще доминира слънчево време, тук-там в низините и котловините - мъгливо. След обяд от запад облачността ще се усили и до вечерта ще има превалявания от дъжд, на повече места в западната половина от страната. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър, който в Дунавската низина краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са сред 11° и 16°, в София - към 12°, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане постепенно ще се покачва, само че ще остане малко по-ниско от междинното за месеца.

През нощта облачността бързо ще се раздра и ще намалее, над по-голямата част от страната до ясно време. Ще духа слаб югозападен, в Североизточна България - до сдържан западен вятър. Минималните температури ще са най-вече сред 1° и 6°, в София - към 2°.

В петък (5 януари) ще доминира слънчево време. След обяд облачността над Западна България ще се усили, само че ще се задържи без превалявания. Ще духа слаб до сдържан вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще са сред 10° и 15°, в София - към 10°.

Над планините преди обяд ще е най-вече слънчево. След обяд над масивите от Западна България облачността ще се усили. Преди обяд ще духа сдържан, по високите елементи и краткотрайно мощен северозападен вятър, в следобедните часове ще се ориентира от югозапад и ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 9°, на 2000 метра - към 2°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в северните региони - сдържан вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще са сред 12° и 15°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

През почивните дни над по-голямата част от страната облачността ще бъде най-вече забележителна. Късно вечерта в събота и през нощта против неделя от юг ще завали дъжд, над към 1800 m - сняг.

В неделя превалявания от дъжд ще има на доста места, повече като количество ще са в Югозападна България. В източната половина от страната югозападният вятър ще е сдържан, краткотрайно мощен. Температурите ще останат по-високи от нормалните за интервала. В началото на новата седмица, с насочване напразно в Западна България от северозапад, в Източна - от североизток, ще нахлува леден въздух. Температурите бързо и доста ще се намалят. Ще бъде облачно.

В понеделник ще вали дъжд, само че със захлаждането в доста региони от Северна България и високите котловини в Западна дъждът ще премине в сняг; до вечерта и по Южното Черноморие ще завали сняг.

Във вторник преваляванията ще са от сняг, само че ще са на по-малко места и ще са най-вече слаби. Ще бъде студено, в доста региони температурите ще са с противоположен дневен ход, дневните съвсем на всички места към този момент ще са под нулата.

В сряда вероятността за превалявания понижава още. Облачността ще е променлива, вятърът - север-северозападен, до сдържан. Сутринта ще е с минимални температури сред минус 10° и минус 5°, денем ще стартира стопляне, оптималните температури ще са сред минус 4° и 1°.

В четвъртък ще бъде най-вече слънчево, сутринта студено, денем още малко ще се затопли.

Източник: Национален институт по метеорология и хидрология

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР