През деня ги яжте цели, вечерта - само белтъкаИзбягвайте ги

...
През деня ги яжте цели, вечерта - само белтъкаИзбягвайте ги
Коментари Харесай

Отслабваме с яйца без страх от холестерол

През деня ги яжте цели, вечерта - единствено белтъка
Избягвайте ги пържени поради спомагателната лой

Яйцето е повсеместен артикул. Добавя се към супи, салати, съществени ястия, печива и закуски, само че могат ли тези, които са на диета, да ги ядат? Вярно ли е, че този артикул може да ви помогне да се отървете от непотребните килограми?

Белтъкът на яйцето е съвършен протеин за човешкия организъм с оптималната биологична стойност. Трябва да се набира посредством храната, в противоположен случай се получава недостиг. Протеинът се счита за главния строителен материал на нашето тяло. Факт е, че точно пилешкият протеин има оптималния състав на аминокиселините, който е допустимо най-близо до аминокиселинния състав на протеина в човешкото тяло.

Колкото до жълтъка, фосфолипидите са оповестени за най-ценната му хранителна част. Те имат липотропно деяние - усъвършенстват мастната обмяна и защищават от омазняване на черния дроб. 70% от общото количество фосфолипиди в тялото се заема от лецитин - съставен елемент, нужен за мозъчните кафези, нервните нишки и клетъчните мембрани. Лецитинът е зложелател на холестерола, предотвратява отлагането му по стените на кръвоносните съдове и взе участие в регулирането и подобряването на метаболизма му. Съотношението на лецитин към холестерол в жълтъка на пилешко яйце е 5:1 - това са пропорциите, които са идеални за човешкото тяло.

По какъв брой дневно са позволени

Дълго време се смяташе, че при висок холестерол и сърдечни болести яйцата би трябвало да се лимитират. Това виждане към този момент е ревизирано. Учените са потвърдили, че яйцата не могат да причинят промени в липидния профил и развиването на атеросклероза. Следователно няма ясни граници: можете да ядете едно, две, три яйца дневно... Основното е да не прекалявате. Излишъкът от всеки артикул не е подарък за тялото, изключително за стомашно-чревния тракт. Ограниченията могат да се ползват за хора, които по медицински аргументи би трябвало да употребяват по-малко протеин, да вземем за пример при бъбречно заболяване.

Как да ги подготвяме

Оптималният и най-често срещан способ за готвене е омлет и рохко сварени яйца. Белтъчините от течните млечни артикули (мляко, кисело мляко, кефир) и рохките яйца се усвояват по-лесно и бързо - от 1 до 2 часа. Тази закуска е добра вечер, заран и след подготовка. При готвене протеиновите молекули в млякото и яйцата трансформират формата си, заплитат се и тялото по-трудно се оправя с тях. Следователно времето за асимилиране се усилва до 2-2,5 часа.

Подходящи ли са при диета

Много диетолози не включват яйцата в диетата на тези, които отслабват, защото съдържат доста мазнини, по-точно в жълтъка. Това обаче е противоречиво. Факт е, че жълтъците не способстват за наддаване на тегло, лецитинът в състава им е богат на холин, който предизвиква прехвърлянето на холестерола в кръвта и разграждането на мазнините.

При поправяне на тежестта яйцата могат да бъдат включени в диетата когато и да е. Класическо ядене за тези, които отслабват, е омлет със зеленчуци за закуска. Въпреки това, има някои рекомендации: да вземем за пример, вечер е потребно да ядете няколко варени белтъка. Това ви разрешава да избегнете нощния апетит. Яйчният белтък остава в стомаха дълго време, постепенно се усвоява и по този метод поддържа тялото с аминокиселини през цялата нощ.

Ето за какво, в случай че желаете да отслабнете, не се отхвърляйте от ястия с яйца. Най-добре е да ги сварите рохки, да ги печете и да избягвате пърженето. Запомнете правилото: можете да ядете цяло яйце заран и денем, само че вечерта е най-добре единствено варен яйчен белтък.

С какво да се съчетават

Най-добре е яйцата да се съчетават със зеленолистни и други зеленчуци. Пригответе омлет с чери домати, патладжан, зелен боб, гъби.

Неподходящи комбинации са с други белтъчни артикули като кашкавал, шунка, месо, както и с мазнини като майонеза, масло, сметана. На организма ще му дойдат допълнително прекалено много протеини и ще останете дълго време с тежест в стомаха. Не е уместно и съчетанието на яйца с риба. Тя съдържа витамин B7 (биотин), който оказва помощ за усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати и въздейства върху производството на колаген. За страдание, в случай че ядете риба с яйца, овидинът (биотин-свързващ протеин), който се съдържа в яйцата, обезврежда витамин B7.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР