През декември започват обучения на роми за парамедици в спешната

...
През декември започват обучения на роми за парамедици в спешната
Коментари Харесай

Роми ще се обучават за парамедици


През декември стартират образования на роми за парамедици в незабавната помощ, оповестява bTV. Те ще се организират в 20-те лицензирани центъра в София и Плевен и се финансират от неправителствена организация.

В незабавната помощ в страната са разкрити 246 места за такива немедицински експерти. Изискванията към тях бяха регламентирани в Държавно просветително условие през предходната година.
Парамедици се образоват и по план на общественото министерство, по който се финансират заплатите им за първите 6 месеца. По него са подготвени или са в развой на подготвени близо 76 души, 24 към този момент са почнали работа в системата.
Няколко години Лилян Трайков и фамилията му живели в Германия. През февруари се върнали вкъщи – в село Буковлък. А от идния месец мъжът стартира образование за парамедик.
„ Това ми е детска фантазия. Нали знаете, че всяко дете желае да стане или служител на реда, или пожарникар. Парамедик е също добра специалност ”, счита Лилян. Той е със приблизително обучение и има две деца.
Строи къща в края на селото, не му се върви още веднъж в чужбина. Вярва, че може да е потребен и тук: „ Искам да оказвам помощ на обществото, на сънародниците тук, както виждате селото проходимостта е сложна, незабавната помощ не постоянно съумява да пристигна в точния момент ”.
За една година ромите ще бъдат подготвени за трета степен парамедици - т.е. ще оказват помощ на лекарите като мерят кръвно, вършат електрокардиограма и слагат инжекции. А с изключение на приблизително обучение се изисква да имат и шофьорска брошура.
„ За нас е значимо ромската общественост да се развива посредством обучение, посредством професионална реализация и работата в системата на опазването на здравето е един метод това да се случи ”, разяснява Момчил Баев от Сдружение „ Разнообразни и равни ”.
В столичната незабавна помощ към този момент имат опит с парамедици от ромски генезис. Лекарите споделят, че с изключение на, че запълват кадровия недостиг, оказват помощ и като посредници в махалите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР