През декември ще влезе в сила едновременно таван на цените

...
През декември ще влезе в сила едновременно таван на цените
Коментари Харесай

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери

През декември ще влезе в действие по едно и също време " таван " на цените на съветския нефт и ембарго на вноса му от Европейски Съюз (за България има отсрочване с 2 години). Това значи, че вносителите на съветски нефт ще би трябвало да се съобразят с новите условия, в случай че желаят да употребяват петролни танкери от страни от Г-7 и Европейски Съюз, защото сега голяма част от танкерите, които транспортират съветски нефт, са свързани с ЕС (около 50%).

Поради това, Русия може да се сблъска с дефицит на петролни танкери. В тази връзка, на дневен ред стои много значимият въпрос, за какви размери петролни доставки може да подсигури превоз съветският флот, а също и така наречен " горист флот " (танкери, които транспортират нефт от страни под наказания, като Иран и Венецуела, и не афишират маршрута си). Това се споделя в разбор на финансовия портал Investing.com, на основата на отзиви на вложители от огромни компании.

Понастоящем Русия разполага с значителен флот и може да употребява и танкери на " сенчестия флот ", който също има забележителна товароносимост.

Руската държавна компания " Совкомфлот "  притежава петролни танкери с обща товароносимост от 7 милиона тона. Компанията е една от най-големите в света за транспорт по море на енергоносители, като транспортира с изключение на петрол, петролни артикули и полутечен газ. Оценките за опциите на " сенчестия флот " варират. По данни на Braemar, неговата обща товароносимост е към 30 милиона тона.

Освен това, Русия (и вносителите на съветски петрол) евентуално са закупили през тази година нови танкери за " сенчестия флот ". По данни на S&P Global, техният брой може би доближава 70 кораба.

По оценки на специалисти от сектора, ще е допустимо да се запазят сегашните размери на износа на съветски нефт за Азия след 5 декември (когато влиза в действие ембаргото), само че дали могат да се усилят, не е ясно.

По данни към края на октомври, Русия по море е изнасяла към 2 милиона барела нефт на денонощие за Азия и към 1 млн. барела на денонощие - за Европа. Около половината от износа за Азия се прави от далекоизточни съветски пристанища за Китай, като транспорта трае 5 дни в едната посока. Другата половина от износа за Азия се прави през западни съветски пристанища по по-дълъг маршрут - към 30 дни до Индия и 40 дни до Китай.

По експертни оценки, като се има поради и дължината на маршрутите, съветските петролни танкери и танкерите Aframax и Suexmax от интернационалния " горист флот ", са задоволителни, с цел да продължи транспорта на нефт до Азия при опазване на сегашните размери. Освен това, Русия може в допълнение да употребява танкери от " сенчестия флот ", закупени през тази година (70 танкера, съгласно S&P Global).

В същото време би трябвало да се има поради, че множеството кораби от " сенчестия флот " са остарели и по-малко ефикасни от " постоянните ". Затова времето за превозване с такива кораби може да е по-дълго от нормалното, а автобусите да са по-редки. А " сенчестите " танкери се занимават и с превозването на нефт от Иран и Венецуела.

Само съветският флот, по експертни оценки, ще бъде задоволителен, с цел да обезпечи експорт на нефт за Азия по море на към 80% от сегашните размери (около 1,5 млн. барела на денонощие, от които към 1 млн. барела на денонощие е износът по късия маршрут за Китай).

В същото време, " сенчестият флот " от танкери може да не е задоволителен, с цел да пренасочи в допълнение при нужда обилни размери нефт.

При такава обстановка с превозването, ако Русия стартира да доставя нефт по цената на " тавана ", тогава 33% от доставките на нефт по море ще бъдат на цена " до тавана ", а 67% от доставките на съветски нефт ще се продават " без таван ", само че с отстъпка.

Все отново, обобщават специалисти, по-вероятно е Русия да резервира (почти) целия си експорт на нефт за Азия и след влизането в действие на " тавана " на цените и на ембаргото на вноса на петрол от Европейски Съюз. Обаче общият експорт на съветски нефт най-вероятно ще намалее, заради (доста) по-ниските доставки за Европейски Съюз.

Вероятно ще има опция за пренасочване на спомагателни доставки съветски нефт за експорт, само че в какви размери, все още не може да се каже.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР