През декември инфлацията в еврозоната може да надхвърли десет процента.

...
През декември инфлацията в еврозоната може да надхвърли десет процента.
Коментари Харесай

Европа изпитва инфлационен шок

През декември инфлацията в еврозоната може да надвиши 10 %. И през идната година най-големите банки чакат внезапно закъснение на икономическия напредък или криза. ЕЦБ към този момент увеличи главния лихвен % до исторически връх, само че призна, че не е в положение да спре скока на цените. За следствията от рецесията за Европа - в материала.

Рекордно равнище

Според Евростат годишната инфлация в 19 страни от еврозоната се е ускорила до рекордните 9,1 % през август, достигайки нов връх за всички времена. Най-голям принос има внезапното повишаване на силата и храните. В енергетиката цените са нарастнали с 38,3 на 100. Храните, алкохола и тютюна с 10.6. Неенергийни промишлени артикули като облекло, домашен уреди и коли - пет, услуги - 3.8.

В Германия, най-голямата стопанска система в Европа, инфлацията през август доближи 8,8 % на годишна база. Това е връх от съвсем половин век.

Най-лоши са резултатите в Естония (25,2 процента), Литва (21,1) и Латвия (20,8). Извън Европейски Съюз обстановката не е по-добра, като Англия доближи 40-годишен връх от 10,1 през юли, съгласно Организацията за национална статистика.

Златно електричество

Както следва от прегледа на аналитичната компания „ Ристад “, междинната месечна цена на електрическата енергия в Европа през август е най-високата в историята на наблюденията. Причината е ясна: внезапното повишаване на цените на газа.

„ Цените през август счупиха върхове на всички огромни европейски пазари “, споделя представителят на компанията Фабиан Ренинген.

Според „ Ристад “ най-зле са Италия, Франция, Германия и Англия. Така в Италия междинната месечна борсова цена надвиши 500 евро за мегаватчас, а цената на едро за идната година във Франция и Германия - 1000.

Във Англия се пробваха да вкарат таван на цените за доставчиците на електрическа енергия, само че това не оказа помощ. Според прогнозите на анализаторите електрическата енергия към този момент ще коства на множеството английски семейства 4136 евро годишно, а при скептичен сюжет - 7090. През февруари бяха две хиляди и английското държавно управление към този момент назова това финансов удар за популацията.

Лихвата не работи

Инфлацията в еврозоната се форсира към този момент три следващи тримесечия, поставяйки нов безспорен връх всеки месец. Затова в края на юли Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път в историята увеличи главната рента с 0,75 базисни пункта по едно и също време - до 1,25 %.

Според „ Ройтерс “ ЕЦБ може да увеличи лихвите до два % или повече. Според президента на Германската федерална банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Йоахим Нагел инфлацията в еврозоната ще доближи своя връх през декември - над 10 %.

Регулаторът призна, че няма да е допустимо да се оправи с цените с парични ограничения, защото е невероятно да се повлияе на котировките на енергийните запаси. Увеличаването на лихвите единствено ще усили цената на заемите, ще понижи потребителската интензивност и вследствие на това ще забави стопанската система.

" Не съм в положение да направя енергоносителите по-евтини и да убедя главните играчи на международния пазар да понижат цените на газа ", сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. " Не мога да реформирам пазара на електрическа енергия. Добре е, че Европейската комисия подхваща стъпки в тази посока, тъй като паричната политика тук е безсилна.

Според нея, в случай че синьото гориво продължи да нараства, рецесията няма да бъде избегната.

Рецесията е неизбежна

Икономистите предвиждат спад в Германия, Италия и Централна и Източна Европа, защото високите цени на силата понижават покупателната дарба на популацията. Според „ Морган Чейс “ през четвъртото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще намалее с 2-2,5 %, в някои страни с три.

" Индексите демонстрират, че Европа навлиза в криза по-рано, в сравнение с предполагахме, и водена от най-голямата стопанска система на континента - Германия. Вече е ясно, че рецесията ще бъде продължителна ", считат специалистите на Канадската кралска банка

Както акцентира списание „ Економист “, дълбочината на рецесията значително зависи от европейските политици. Засега те не са се отказали от концепцията за ограничение на цената на съветския газ, само че няма единение.

Петнадесет страни от Европейски Съюз поддържаха тавана на цените, само че единствено три го изискват единствено за Русия. Още три не са решили и биха желали да извършат дълготрайни прегледи на икономическата резистентност. Пет страни са или срещу, или неутрални.

В същото време съгласно „ Гардиън “ се обмислят и различни ограничения. По-специално, налог върху свръхпечалбите за европейските енергийни компании - за ориентиране на спомагателни средства за намаляване на последствията от енергийната рецесия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР